0

„Искам Румен да ми подари кола в чест на победата и втория мандат. Нямам претенции за цвят и модел, само искам да е с автоматични скорости, защото се кара по-лесно.“ Това си пожела пред своите съселяни 81-годишната баба Станка от Славяново. Жената е известна в цялата страна като майката на президента Румен Радев.

Но отскоро удиви близки и непознати с още едно ново умение. Изкара успешно шофьорски курс и взе книжка на 80-години. Затова сега чака с нетърпение да получи обещаната кола автоматик от сина си.

Глас

Разбира се, майката на Радев гласува още преди обяд в секцията в центъра на президентското село Славяново. Всъщност Румен Радев е роден в Димитровград и е учил в езиковата и математическата гимназия в Хасково. Но в Славяново са родени майка му и вече покойният му баща. От тук са корените на държавния глава и затова за всички Славяново е „президентското село“.

„Баба Станка преживя много тежко загубата на съпруга си. Бяха сплотено семейство и много привързани един към друг! За да се разсее от тъгата и скръбта, се захвана с шофьорския курс. И много се радваме, че успя да го завърши. Това е пример как човек може да учи нови неща и да се развива дори и на стари години“, възхищават се на майката на президента Радев в селската кръчма. Почти никой от хората в Славяново не крие за кого е гласувал въпреки свещената тайна на вота.

Вот

„Гласувахме за нашето момче Румен! Надаваме се да не ни забрави и да помага на Славяново!“, казват местните. Трудно им е да кажат кой е най-големият проблем на селото. Обезлюдяването, напускането на младите, липсата на работни места и поминък. Като начало се надяват президентът да направи така, че да се стегне сградата на селското читалище, която в момента е в руини.

„Днес се качих на колелото и отидох да гласувам. После купих хляб! Свърших двете най-важни неща за деня!“, казва доволно Недялка и тръгва да се прибира към вкъщи.

На първия тур хората в президентското село подкрепиха решително „своя съселянин“. Те така наричат Радев, въпреки че по документи той е безспорно градско чедо.

Подкрепиха го категорично и на първия тур. В Славяново преди седмица имаше регистрирани 580 избиратели с право на глас. За президент гласуваха на първи тур 220 души. От тях 196 подкрепиха сегашния президент. Само 12 предпочетоха опонента му проф. Анастас Герджиков. 3 гласа е взел лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, 2 са отишли при Костадин Костадинов от „Възраждане“, а Веселин Марешки и Йоло Денев са взели по 1 глас.

Не е трудно да се предвиди убедителна победа на Радев и на втория тур в Славяново.

„Ще победи и днес, убедени сме. Приготвили сме скарите, мръвките и виното за победата. Ще се вият хора до късно на площада, като на истински празник!“, готвеха се да празнуват победата още по обед в неделя.