М арсианци и джедаи бяха сред първите, които се включиха в 18-ото национално преброяване на населението.

Марсианци и джедаи бяха сред първите, които се включиха в 18-ото национално преброяване на населението.

Част от регистриралите се в първия ден на онлайн преброяването у нас са се самоопределили като марсианци и джедаи, съобщи пред Нова телевизия заместник-председателят на Националния статистически институт Дияна Янчева. Тя призова хората да предоставят достоверна информация. „Ние не можем да променим усещането за джедаи, но този отговор отива в категорията „Други”. Това влошава качеството на информацията“, уточни Янчева.

 Данни

Хакери атакуваха сайта на НСИ още в първите часове на кампанията по преброяването. Втори удар от Китай бе регистриран във вторник вечерта. Той е бил към 19,30 часа, обясни Янчева. Няма проблем със съхранението на личните данни на гражданите.

Инцидентът е докладван в Държавна агенция “Електронно управление” и в Съвета по киберсигурност, уточни още тя. От МВР пък заявиха, че не са сигнализирани за хакерските атаки. „Имаше няколко опита за хакерска атака срещу сайта ни. Опитите за проникване сутринта бяха от IP адреси от Швеция. Следобеда блокирахме атака от китайски хакери. Имаше и претоварване на системата от големия брой желаещи да се преброят. Благодарим на всички за проявеното желание”, заяви тя. По думите й и при двете атаки не се е стигнало до изтичане на данни. “Същността на самата атака е да се задръсти трафикът, който беше седем пъти по-силен, отколкото сутрешната атака“, обясни Янчева.

Анкетьори

Експертите очакват поне 70% от населението да се преброи електронно. От националната статистика призоват повече хора да се отчетат онлайн, защото е по-удобно, а в условията на пандемия и по-безопасно. Процесът ще премине на два етапа - електронно самопреброяване до 17 септември. 27 000 преброители ще минат по домовете на хората, които не са успели да се преброят електронно от 18 септември до 3 октомври. Те ще спазват специален медицински протокол, като ще спазват дистанция от поне 1,5 метра от анкетираните. По Закона за преброяването на населението и жилищния фонд санкцията за отказ от участие е 160 лева.