0

Н яколко големи протеста се очакват на 18 май в София и други градове на страната. Очакват се и блокади в цялата страна, очаква се спиране на междуградския транспорт, заплашват превозвачите, а от столичния градски транспорт ще блокират кръстовища и ключови булеварда, но не са обявили спиране на градските автобуси. Междувременно на тази дата е и матурата по БЕЛ на учениците от 12 клас. 

За днес превозвачите отмениха протеста си и призова всички граждани да се включат на 18 май заради високите цени на горивата. Днес на входа на София при парк "Врана" трябваше да се съберат десетки камиони и тирове. На мястото тази сутрин има засилено полицейско присъствие.

Изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров обясни, че вчера е било нарушено конституционното право на протест на превозвачите, въпреки надлежно издадените документи от МВР и от Столичната община.

"Протестът ни основно е срещу високите цени на горивата. Искам да се обърна към министъра на вътрешните работи, защото той разпореди да не бъдем допуснати в центъра на София, и да попитам кой ще поеме отговорност за това. На 18 май очаквайте още по-мащабни протестни действия", заяви той. Призовавам всеки български гражданин на 18 да излезем на протест срещу високите цени на горивата в София, заяви Димитър Димитров.

Работещите в градския транспорт в столицата излизат на протест заради, по думите им, финансовия упадък на транспорта в столицата. "Нашият протест ще се състои на 18 май, в 08:00 ч. на няколко възлови кръстовища на територията на град София", информира Иван Кирилов, председател на Федерация на транспортните работници към КТ "Подкрепа".

Най-вероятно този месец служителите няма да получат заплати. Става дума за хиляди работници. От Столичната община казват, че скокът в цените на горивата и COVID пандемията са основната причина служителите на градския транспорт да не получат заплати. Апелират държавата да помогне с финансови средства. От сектора отговарят, че са готови на протестни действия.

„На 18 всички работници от четирите транспортни дружества в София, които не са на работа, ще излязат и ще протестират на възлови кръстовища. Движението ще бъде блокирано за време, достатъчно да бъдем чути и да ни бъде обърнато внимание”, заяви пред NOVA Иван Кирилов - председател на Федерацията на транспортните работници към КТ „Подкрепа”.

Федерацията на транспортните работници „Подкрепа“ проведе вчера среща с ръководствата на синдикалните си организации в “Столичен автотранспорт” ЕАД, „Столичен електротранспорт“ ЕАД, „Метрополитен“ ЕАД и „Център за градска мобилност“ ЕАД по повод нарасналото напрежение във връзка с несигурността в своевременното изплащане на трудовите възнаграждения на работещите в дружествата.

На 18 май бизнесът също излиза на протест.  "Протест има, защото ножът е опрял до кокала. Заявили сме 15 000 души и 200 автобуса за 18 май. Исканията на работодателите са за програма за компенсиране на високите цени на тока. Имаме неясни уверения, че помощта ще продължи през май. Само свръхпечалбите в АЕЦ "Козлодуй" са достатъчни да покрият цялата програма за компенсации на всички небитови потребители - 663 000". Това заяви Васил Велев от АИКБ в ефира в "Твоят ден".

По думите му дългосрочните договори в момента у нас са на нерегулирано високи цени. "ЕС казва, че мерките трябва да продължат докогато е необходимо. Затова трябва да има специално облагане на неочакваните печалби в енергетиката. Само за днес цената на ел. енергията на мегаватчаса е със 100 лева отгоре. Цената за месец май трябва да е по договора с "Газпром" трябва да е 123 лева, а ако е чрез договор с посредници - 175 лв. Ние не знаем на 11 май какво сме изхарчили като газ за първите 10 дни на предприятията ни", подчерта той.