Д -р Куку и д-р Пипи помагат на малките пациенти в София да върнат усмивките на лицата си.

Д-р Куку и д-р Пипи помагат на малките пациенти в София да върнат усмивките на лицата си.

Медицинските клоуни от "Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи" са единствените, които в момента работят регулярно в детските отделения. Услугата медицинска клоунада се предлага в Национална кардиологична болница, в СБАЛ по детски болести - проф. д-р Иван Митев" ЕАД – София, УМБАЛСМ Пирогов и в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

Нос

Когато се налага Янита Кирова и Ива Лапатова влизат в манипулационните с червен нос, перука и грим, за да разсят и развеселят децата при махане на конци, слагане на абокат, вземане на кръв или при преглед с ехограф. Така успели да успокоят малко детенце, на което трябвало да вземат кръв. „ Когато влязохме при него и му показахме как вземаме кръв от кукла, започнахме да пеем и да се смее, детето спря да мисли, за това което му се случва, а сестрите си свършиха работата много бързо“, разказва пред „Здравен Телеграф“ Янита Кирова, която влиза в ролята на д-р Пипи.

Интензивно

Понякога посещават бебенца в интензивно отделение, които са там без майките си. Случвало се самите доктори да ги викат, когато трябва да преслушат гърдите на дете. „Да те преслушат със стетоскоп не е болезнено, но понякога е стресиращо за по-малките деца“, разказва Янита. Пандемията от коронавирус, не променя работата им, защото артистите, които са избрали тази професия за свое призвание, винаги вземат предпазни мерки . Когато влизат при дете в реанимация например задължително са с маска и ръкавици заради отслабената му имунна система.

Стая

Малчуганите в Националната кардиологична болница, на които се налага да лежат там с месеци, чакат д-р Куку и д-р Пипи с нетърпение. “Ние не събираме децата в едно помещение, за да ги забавляваме, а отиваме на индивидуално посещение“, уточнява тя. В повечето случаи малките пациенти са неподвижни, защото са излели от операция, или са на система, или със счупен крак. Щом видят д-р Куку и д-р Пипи някои децата реагират с думите „Вие сте клоуни“, а те отвръщат „Не, ние сме доктори“. „Има деца, които наистина казват: Да, знаем, вие сте нашите доктор и сутринта ни прегледахте“. Те наистина вярват, че ние сме лекари, облечени като клоуни.

Реакции

Някои деца в началото реагират малко по-скептично и резервирано. В тези случаи те лека полека се опиват да се доближат до тях и малчуганите да ги приемат. „Ако обаче детето не иска присъствието ни, ние по никакъв начин не настояваме, защото нашата цел не е да го стресираме още повече, а да му донесем позитивни емоции. Медицинската клоунада не винаги е хахо-хихи и не е нужно да се стигне до смях с пълно гърло. Понякога е достатъчна усмивка или разговор“, разказва още тя.

Борба

От пет години младите дами се борят медицинският клоун да стане неразделна част от екипа на лечебните заведения, където се лекуват малчугани. „Той помага както на децата, като прави обстановката по поносима за тях, така и на лекарите, за да направят процедурите си по-лесно. Клоуните могат да помогнат и на родителите да се поуспокоят - с разговор, с присъствие или с игра“, казва още тя. Д-р Куку и д-р Пипи продължават да търсят нови болници, където медицинските клоуни да вдъхват настроение и кураж на деца и родителите. Янита и Ива работят основно сами, но опитват да привлекат още хора към екипа си. В момента д-р Куку и д-р Пипи имат съвсем малки дечица и когато е необходимо, ги заместват колеги.

Имат школа по пантомима в София

Д-р Куку и д-р Пипи имат школа по пантомима за деца, която е единствена в София.

Школа за пластически театър нарекли „Училище за щастие“. Там малчуганите се учат на невербален театър. Часовете на малките мимове са всяка неделя в Народно читалище "Алеко Константинов-1897" от 14:00 до 16:00 часа. Работят и по проекти с глухи деца, защото пантомимата е много подходяща за тях. Помагат и в Центъра за психично здраве на хора с шизофрения. „Имаме фирма, която предлага много различни дейности. Успяваме да живеем и да се издържаме от това, което обичаме“, казва още Янита.

Вдъхновили се от филма „Пач Адамс“ с Робин Уилямс

 Бате Николай е техен учител

Янита Кирова и Ива Лапатова са ученички и наследнички на покойния актьор Николай Николаев, познат на всички като Бате Николай, които през годините се превърна в лицето на медицинската клоунадата у нас. Давете завършват НАТФИЗ със специалност „Пантомима“ и се свързват с него още като студентки. „Доктор Коко ни покани да отидем на място и да ни запознае с професията на медицинския клоун. Една годината ходихме на обучение при него. Той ни кръсти д-р Куку и д-р Пипи. В началото не бяхме запознати какво представлява медицинския клоун. Един от източниците на нашето вдъхновени, което ние знаехме само от екрана, беше филма „Пач Адамас“ , който разказва за доктор, който решава да сложи червения нос, за да скъси дистанцията между малките пациенти и себе си. Всеки ден продължаваме да се учим на професията“, казва още тя.


В Израел над 200 артисти работят в лечебниците

В Израел работят около 200 медицински клоуни в 30 болници. Те са част от екипа и са постоянно на разположение. Създател на организацията ”The Dream Doctors “е актьора Давид Бараши. „Там, когато някой каже: „ Аз съм медицински клоун“ отсреща не чува: „Какво?“. У нас хората все още казват: „Какво си ти“. Искаме обществото да започне да разбира нашата мисия“, споделя Янита. В Пирогов медицинската клоунада има традиции и лекарите там приемат добре артистите. В останалите болници било необходимо време медицинският персонал да разбере, че те са там помогнат и да станат част от екипа.