"Медии и истина" е темата на 16-ата световна среща на българските медии, организирана от БТА.

"Медии и истина" е темата на 16-ата световна среща на българските медии, организирана от БТА.

На официалното откриване днес в Рилския манастир ще присъстват министърът на външните работи Светлан Стоев, министърът на образованието и науката Николай Денков, Неврокопският митрополит Серафим, епископ Евлогий - игумен на Рилската света обител, Петър Паунов - кмет на Кюстендил.

Началото на форума ще бъде поставено от генералния директор на БТА Кирил Вълчев.

Сред гостите ще бъде Симеон Сакскобургготски. Той е лично свързан с Рилската света обител, където е гробът на неговия баща - цар Борис Трети. По времето, когато Сакскобургготски е министър-председател (2001-2005), България става член на НАТО и подписва договор за присъединяване към Европейския съюз. Тогава е и първата световна среща на българските медии, организирана от БТА (23-25 май 2005 г., София). През 2004 г., в негово присъствие, е подписан Етичният кодекс на българските медии, който се прилага и до днес.

 

ПРОГРАМАТА

 

Програмата на форума е разделена на четири панела, като три от тях ще бъдат на 18 октомври. "Вярата в медиите" е с модератор Георги Милков и участници проф. Иван Желев - богослов, проф. Георги Каприев - философ, Димитър Ганчев - ръководител на българската програма на радио "Ватикана", и Евгени Веселинов - главен редактор на BulgariCA, САЩ.

Във втория панел "Надеждата в медиите", модериран от Петър Галев (оперативен директор на CredoWeb) ще участват доц. Георги Лозанов от БТА - културолог и медиен експерт, проф. Коста Костов - национален консултант по белодробни болести към НЗОК и главен редактор на списание Inspirio, Бранислава Бобанац - журналист от Кипър, и Камелия Илиева от списание "Роден глас", Чехия.

"Лъжата в медиите" е темата на третия панел с модератор Ралица Ковачева - главен редактор на Factcheck.bg. Участници са проф. Боян Знеполски - социолог, Мариана Христова - редактор на EuroChicago, Йосиф Давидов - редактор във вестник "Нова дума" (Испания). Журналистът от БНТ Бойко Василев ще модерира четвъртия панел "Изборът в медиите", в който със свои позиции ще се включат историкът проф. Петър Стоянович от БАН, Доника Ризова - комуникационен директор на Сдружението за модерна търговия, и Борислав Николов - ръководител на Ethnique media в Монреал, Канада. Предвидена е свободна дискусия в края на всеки един от панелите.

 

НАГРАДАТА

 

Националният дарителски фонд "13 века България" с изпълнителен директор Слава Иванова ще връчи в понеделник традиционната награда за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина.

Отличието е обявено и присъдено за първи път по време на деветата световна среща на българските медии (13-18 октомври 2013 г., София, Пловдив и Велико Търново).

Първият носител е Светла Кьосева от списание "Хемус" в Унгария. Следващи лауреати са Мария Захариева от сп. "Българи" в Чехия - през 2014 г., Дора Костова, която 26 години издава вестник "Роден край" в Украйна - 2015, Даниела Горчева, издател на сп. "Диалог" в Нидерландия - 2016, Максим Божилов, който близо 20 години издава вестник и поддържа радио програма "Български хоризонти" в Канада - 2017, Димитър Ганчев от българската програма на радио "Ватикана" - 2018, и "БГ Войс" - Чикаго, САЩ, получава годишната награда на "13 века България" - през 2019 г.

 

СЪПЪТСТВАЩИТЕ СЪБИТИЯ

 

Изложбата "Чудотворни икони и свети мощи на Балканите" ще бъде открита на 18 октомври. Организатор е Държавният културен институт към Министерството на външните работи. Ще бъде прожектиран и филм на БТА "Спомен за Максим Минчев".

Същия ден още един художествен проект, наречен "Босилеград в цветове", ще бъде представен от Александър Димитров - главен редактор на "Глас прес" в Босилеград, Румен Баросов - председател

на студентското читалище "Св. Климент Охридски".

Вечерта на 18 октомври ще завърши с музиката на Дани Милев и представянето на проекта "Заведи ме..." - за концерти сред българските общности по света.

Тридесетгодишният юбилей на списание "Хемус", Будапеща, ще бъде отбелязан със събитие в института "Лист - унгарски културен институт", в София, на 19 октомври вечерта.

В рамките не световната среща ще бъде подписан и договор за сътрудничество между БТА - от генералния директор на агенцията Кирил Вълчев, и кмета на Кюстендил Петър Паунов - за съвместно отразяване на 140 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора.

 

Световната среща на българските медии се организира в партньорство с Рилската света обител, община Кюстендил, националния дарителски фонд "13 века България", Държавния културен институт към министъра на външните работи, студентското читалище "Свети Климент Охридски", сдружение "Глас" - Босилеград, "България ер", Сдружението за модерна търговия, Пощенска банка, EasyPay.

Срещата ще се проведе при стриктно спазване на противоепидемичните мерки срещу разпространението на CОVID-19, въведени със заповеди и актове на публичните органи.