0

М инистерските постове в новия кабинет вече са разпределени по формула - според тежестта на всяка една от партиите в следващото Народно събрание. Така преговарящите са се разбрали 8 министерства да са за "Продължаваме промяната", 4 - за БСП, 3 - за "Има такъв народ" и 2 - за "Демократична България".

Това стана ясно от думите на Румен Гечев от БСП в ефира на БНТ.

"Не знам имена, но и да знам няма да ви кажа. Виждам, че има желание у всички колеги, аз съм оптимист, но нека да видим, , коментира Гечев.

Той заяви, че имената ще бъдат обсъждани, но основният критерий трябва да бъде капацитета на самия кандидат.

"Ние искаме да присъстваме в правителството по начин, по който нашите представители ще могат да защитят някои от основните цели", допълни Гечев.

Той изрази мнение, че няма проблем с формулата "8-4-3-2", тъй като тя съответства на парламентарната тежест на партиите.

На въпроса кои министерства иска БСП да управлява Гечев отговори: "Това в момента не мога да ви кажа, тъй като това не беше обсъждано. Беше обсъждана структурата на кабинета и на качествата на съответните кандидати".

Румен Гечев също така каза, че не се вижда сред евентуалните министри. "Нито съм питал, нито съм поставял въпроса. Който и да е от БСП искам партията да бъде представена добре, кой ще бъде министър не е толкова важно. Има достатъчно кандидати, които отговарят на условията», коментира Гечев. Сега сме само 26 депутати, но без БСП няма как да има правителство", заяви той.

Гечев смята, че в преговорите няма млади и стари. Според него, те трябва да имат опит.

"Няма хора, които са били, или са сега, или които ще бъдат, има хора, които могат или които не могат, двойният аршин не е приемлив. Няма нищо чудно в това една партия да представи професори с международно признание или хора, които са работили в АЕЦ Козлодуй, обясни Гечев.

Гечев каза, че Кирил Добрев е получавал обществени поръчки по време на управлението на ГЕРБ, но според него това не е престъпление.