0

О бсъжда се вариант мярката „40 лева за бежанец” да бъде удължена и след края на май, ако хотелиерите са съгласни. И още – държавата да плаща за настаняване на украински граждани и в частни имоти. Това обявиха от министерството на туризма. На разположения ще са и 680 държавни и общински обекта, в които ще могат да бъдат настанявани бягащите от войната.

Въпреки обещаните по 40 лева за нощувка за собствениците на хотели и къщи на гости, 228 от общо 313 не са получи пълно финансиране. Основната причина – съмнения за злоупотреби от страна на украински граждани и хотелиери.

„При подадените заявления около 3700 са така наречените дублирани лица или пълното съвпадение на идентифициращи данни на украинските граждани и периодите им на престой, но в различни обекти. Лица, влезли в страната преди началото на войната и по някаква причина след 24 февруари се настаняват в хотелите, те не са бежанци от войната. Но бидейки настанени в хотелите са направили разход за тях. Съответно решението, което ще вземем, трябва да бъде справедливо”, заяви Ирена Георгиева, зам.-министър на туризма.