0

С амолетът фантом, който е прелетял над страната ни без одобрен летателен план, е открит изоставен на старо летище, намиращо се в село Буховци край Търговище. Това съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна.

От там допълниха, че е образувано досъдебно производство по случая. Ако бъде повдигнато обвинение, виновният ще получи до 10 години затвор. Предстои да бъде извършен оглед, както и да бъдат събрани данни относно движението на машината по международна линия.

Самолетът е открит днес при обход на възможни места за кацане в област Търговище във връзка със случай, оповестен от Министерство на отбраната, при който на 8 юни 2022 година малък самолет е навлязъл във въздушното пространство на страната ни. Според наличните до момента данни машината е излетяла от Унгария и е прелетялa през Сърбия и Румъния без одобрен летателен план.

Според образуваното досъдебното производство по чл. 341б от НК става ясно, че властите вероятно разследват версията за отвличане - „който незаконно завладее въздухоплавателно средство, намиращо се на земята или в полет, или кораб, намиращ се в морските пространства или във вътрешните водни пътища на Република България или в открито море, или на неподвижна платформа, разположена върху континенталния шелф, или установи контрол върху такива средства, се наказва с лишаване от свобода до десет години“.

Работата по изясняване на всички детайли около случилото се продължава и към момента под ръководството и надзора на Окръжната прокуратура в областния град.