0

14-те български моряци и украинският кадет от екипажа на блокирания в Мариупол кораб "Царевна" са евакуирани с помощта на властите в ДНР и руската армия. Това съобщи руският посланик Елеонора Митрофанова на фейсбук страницата на посолството като цитира изявление от Донецката народна република (ДНР).

"На 13 април т.г. с помощта на Народната милиция на ДНР съвместно с Въоръжените сили на Русия евакуираха 15 членове на екипажа на товарния кораб "Царевна": сред тях 14 граждани на Република България и един гражданин на Украйна. Чуждестранните моряци са изпратени в Донецк, властите на ДНР им оказаха необходима подкрепа, настаниха ги в хотела и осигуриха с храна.

Министерството на външните работи на ДНР, на свой ред, започна да извършва всички необходими процедури за организация на пътуване на евакуираните моряци в техни държави. Съвместно с руските колеги възнамеряваме да направим всичко възможно, за да върнем всички евакуирани от мариуполското пристанище граждани у дома им, към роднини и близки хора, колко възможно по-скоро", пише в изявлението на властите в ДНР, цитирано от Митрофанова.

Премиерът Кирил Петков обяви вчера, че 14 български моряци и един украинец от екипажа на българския кораб "Царевна" вече са извън пристанището на Мариупол. А по свое желание на борда остават капитанът, старши-помощникът му и още трима моряци, двама от които украинци.

До момента българските власти обаче не съобщават подробности за спасителната акция с оглед безопасността на моряците ни.

Бившият министър на отбраната Тодор Тагарев обаче беше категоричен, че няма как те да бъдат изтеглени от Мариупол без съгласието на руската страна.