0

"Българският народ не подкрепя нито реториката, нито действията на правителството, насочени срещу Русия" - това казва руският посланик в София Елеонора Митрофанова пред телевизия "Россия 24". 

Митрофанова отбелязва, че по време на посещението на американския министър на отбраната на Лойд Остин у нас, в София е имало антинатовски митинги в подкрепа на Русия. При визитата на Остин наистина имаше протест. Той бе организиран от "Възраждане" пред Министерството на отбраната, като несъгласие "с евентуално включване на страната ни във войната в Украйна". 

"Народът на България не подкрепя реториката и действията на своето правителство по отношение на специалната операция на Русия в Украйна. Получаваме и писма за подкрепа, а в интернет много хора сами превеждат нашите уебсайтове от руски на български", подчертава още Митрофанова, цитирана от РИА Новости. Тя уточнява, че това не е позицията на всички хора, но на мнозинството.

На 18 март България обяви 10 руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата, а днес стана ясно, че те са напуснали страната. Според съобщението на външното ни министерство дипломатите осъществявали у нас "дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения". Руското посолство намери това за "ясно намерение да се сведе до минимум целият спектър на руско-българските отношения".

Само два дни по-рано излезе и изследване на "Тренд" (проведено в периода 5-12 март), според което 40% от българите са променили отношението си спрямо Русия в негативна посока, заради военната инвазия в Украйна, докато 46% не са променили отношението си.