0

С любопитство наблюдаваме зачестилите опити на българските „първи“ напълно да се откажaт от руските енергоносители, а също и страннитe обвинения спрямо нас за отприщване на една "газова война". Русия доставяше и продължава да доставя енергийни ресурси според договорите в пълен обем. Това заяви посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова по време на брифинг.

По думите й доброволният отказ от руските нефт и газ означава, че европейските политици готвят за страните си енергийна катастрофа, „след която ще споменават днешната ценова криза като празник“.

„Един обикновен европеец още дълго ще усеща разрушителни последици от тази глупост. Ще му стане все по-трудно да пазарува, да зарежда колата и да плати по сметките“, категорична бе тя, като допълни, че гражданите на страните, чиито лидери разглеждат възможността на отказ от руските енергийни ресурси, трябва да бъдат добре информирани за това доколко ще се намали качеството на живота им.

Тя подчерта, че заради безотговорната финансова политика на страните-емитенти на отделни валути, сделките с руското "синьо гориво" ще се извършват в рубли. В рубли ще трябва да се разплащат страните, влизащи в списъка на неприятелските за Русия държави.

Митрофанова коментира и двустранните отношения между страните ни след поредното обявяне на руски дипломати за „персона нон грата“.

„Тази поредна агресивна стъпка я разглеждаме като намерение целият спектър на българо-руските отношения да бъде сведен до минимум“, смята тя.

Посланикът на Руската федерация представи и обобщени данни относно войната.

„Специалната операция на въоръжените сили на Руската федерация по демилитаризацията и денацификацията на престъпния киевски режим, в продължение на 8 години целенасочено унищожавал жителите на Донецката и Луганската Народни Републики продължава се провежда с успех“, поясни Митрофанова, според която тезите, че Русия подготвя химическа атака срещу украинците, има за цел единствено да отклони вниманието от предполагаемите биолаборатории на Пентагона, разположени на територията на Украйна.