С тарозагорската компания „Елина“ АД, представлявана от Галина Нефтянова ще извърши спешния ремонт по камбанарията на храм-паметника „Рождество Христово“ в град Шипка.

Старозагорската компания „Елина“ АД, представлявана от Галина Нефтянова ще извърши спешния ремонт по камбанарията на храм-паметника „Рождество Христово“ в град Шипка.

Решението е взето от в съответствие с одобрената от епахрийския съвет начело с владиката Киприан процедура, договорът е подписан и започва да тече 24-месечният срок за реализацията му. За ремонта правителството отпусна през лятото 1 612 000 лв като в сумата са включении  разходите по инвеститорския контрол, строителния и проектантския надзор.

Предстои да бъде издигнато скеле около 56-метровата камбанарията като няма да се допусне спиране на службите в храма, всичко трябва да бъде завършено за двете юбилейни годишнини:120 от освещаването на храма и 150 от учредяването на старозагорската епархия.

Храм-паметник и манастирът към него са издигнати с дарения от руския народ, инициатори за изграждането му са граф Николай Игнатиев и Олга Скобелева, майката на руския герой от освободителната война генерал-майор Михаил Скобелев.

 Първата копка е била направена  1885 г. и завършва с водосвет , отслужен на 27 септември 1902 година от тогавашния старозагорски владика Методи Кусев. В криптата на храма са положени мраморни саркофази, където са събрани костите на около 9000 загинали при отбраната на прохода руски воини и български опълченци.

Комплексът е предаден на българската държава със специален акт от някогашния СССР през 1934 година, а правителството на Симеон Сакскобурготски го прехвърли за управление и стопанисване на Българската православна църква. Последният по—голям ремонт е извършван през 2002-2003 година от специалистите на Балтийската строителна компания от Санкт Петербург, които го направиха изцяло за своя сметка.

Състоянието на 56-метровата кула, където  са окачени 17 камбани е изключително тежко, освен обрушените фасадни тухли са констатирани размествания и деформации и в дълбочина до 30 см, беше установено чрез 3D заснемане от австрийската компания Veber преди две години.За да се намалят влиянията от вибрациите и по-нататъшното застрашаване на конструкцията от година насам не се бие най-голямата,12 – тонна камбана, припомни звънарят Дечко Гърбатулов, който вече 55 години се грижи за празничния звън.