0

Д еца искат яхта и ферари от Дядо Коледа. За желанията на малки и големи, отправени към Добрия старец, разказва Милена Тошева от регионално управление „Западен регион“ на Български пощи ЕАД. С посланията си малчуганите участват в традиционния конкурс на „Български пощи“ за най-красиво писмо, който се провежда повече от 25 години.

В пощенските кутии валят специалните желания на най-малките, като белобрадият старец ще отговори на всички, а за най-оригиналните и красиви от тях ще има и подаръци.

„Донеси на мама и на тате една 12-метрова яхта и ферари. Въпреки че знам, че не ти е по бюджета, със сигурен, че ще измислиш нещо“, пише хлапе до Дядо Коледа. Освен материални малките имат и нетрадиционни желания. Друго дете е написало, че иска тест за бременност, за да го даде на майка си. Връстник пък желае банкнота от един или два лева.

Пишат още: „Дядо Коледа,

можеш ли да дойдеш да се видим поне за 5 минути, ако може?“

и „Прати ми и снимка на Рудолф, моля“.

Нищо не може да измести фокуса на децата от подаръците на Дядо Коледа, но въпреки това пандемията има отзвук в техните писма. Едно от хлапетата пише: „Аз ще ти пратя една маска за всеки случай. Надявам се, че си здрав, пази се“. Друго пък споделя, че учи онлайн, но сега се е върнало в училище, обаче правят тестове, за да видят дали са болни или не.

Друго пише: „Супер беше,че тръгнахме на училище, единственото, което не ме изкефи, е, че през тази година пак бяхме на дистанционно обучение, но и този вирус ще отмине“.

Желанията си към Добрия старец пишат дори възрастни хора.

„В момента има само едно, което е от голям човек - личи си по почерка и изказа“, разказва Милена Тошева. Подателката на писмото е помогнала на едно коте да иде в приют и сега иска да му намери приемен дом.

В посланието до Дядо Коледа тя пише: „Моля те от душа и сърце, сбъдни неговото коледно чудо, защото сърцето ми ще се пръсне от мъка, знаейки, че душичката стои затворена в една клетка по 24 часа в денонощието, без човек, без ласка.“

За момента това е

единственото писмо от голям човек.

И други години сме имали писма от възрастни. Те предимно искат любим човек и здраве. Някои са тъжни, а други весели - като например писмото на една баба, която поиска гардероб и диван от Дядо Коледа.

В писмата има много мъдри и зрели послания. „Нека хората са по-добри и щедри към по-слабите и болните. Нека има по-малко деца в нужда. Всички хора да са здрави и щастливи. Благодаря, че даваш на всички деца подаръци. Тази година искам да те помоля да донесеш на всички хора по света здраве и изобилие. Моля те, не пропускай да оставиш и на нашето семейство, защото имаме нужда от него. Ако все пак прецениш, че сме слушали и заслужили и нещо друго, знай, че не държим на големи и скъпи подаръци, радваме се на малки и дребни, но от сърце“.

Има и писма на чужди езици. Едно от тях е цялото на английски, a хлапето пита Дядо Коледа дали говори езика на Шекспир. Освен това малчуганите изпращат свои малки съкровища на Добрия старец - лепенки, стикери, ръчно изработени картички, гривнички, сърца и бонбонки.

В София пристигат 3000 пожелания

В София всяка година се получават между 2000 и 3000 писма до Дядо Коледа. Крайният срок е 14 декември, а към този момент в „Български пощи“ вече са пристигнали около 200 бройки.

С първия сняг те ще се увеличават, очакват от държавното дружество. С цел защита на личните данни на всеки един от участниците адресът на подателя не трябва да се посочва в съдържанието на писмото, а да фигурира само върху плика.

Наградените писма ще отидат в Държавна агенция „Архиви“. Практичната идеята на конкурса е децата да се научат да адресират пратки.