0

Л окдаун ще бъде обявяван 5 дни по-рано. Това предвижда новият Национален оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19. Той бе представен вчера в Министерския съвет. Премиерът Кирил Петков се включи онлайн, за да анонсира новите правила, а министрите на здравеопазването проф. Асена Сербезова и на образованието проф. Николай Денков обясниха подробности за стъпките, които ще се предприемат и по какви критерии ще се случва това. „Изследвахме всички фактори, от които здравната система зависи. Интензивните легла и процентът на заетост са водещи и затова нашият модел ще се ръководи именно от това. Този подход прави процеса лесно управляем, а хората ще могат да предвиждат какво ще се случи на техните бизнеси, дали децата им ще ходят на училище“, заяви в началото министър-председателят. Кирил Петков представи и картата, по която ще се работи (виж графиката). Тя е базирана на математически модел, който дава прогноза по райони за това какво ще е нивото на заетост на интензивните легла след пет дни. На нея се вижда, че първите затворени области вероятно ще бъдат Велико Търново, Силистра, Разград, Русе и Габрово.

Заетостта на интензивните легла няма да се гледа на ниво държава, защото има голяма разлика в броя им в отделните области, обясни проф. Сербезова. Освен това е заложен и вариант области, които нямат достатъчно интензивни легла, да се вливат в съседни, където леглата са повече. Това се прави с цел да се намали рискът от локдаун. Такъв ще бъде налаган, когато се стигне до последния етап от Националния план. Първият етап се активира при заетост на интензивните легла под 60%. Такава е ситуацията в момента в почти цялата страна. На етап I допълнителни мерки не се предвиждат освен някои ограничения в училищата (виж карето). Всичко работи, децата посещават присъствени учебни занимания, а единствените валидни мерки са носенето на маски на закрито, спазването на дистанция и представянето на зелен сертификат при влизане в определените обществени обекти. Вторият етап е при заетост на интензивните легла между 60 и 70%. Тогава ще бъдат въвеждани допълнителни мерки, като прекратяване на заниманията по интереси в училищата. Целодневното обучение обаче ще остане, като условието е в занималните да не се смесват деца от различни паралелки. При етап II здравните власти ще обсъдят промени в достъпа до обществени места, като стриктна проверка на сроковете на сертификата или отпадане на пропуска за хора с антитела, както предложи главният държавен здравен инспектор.

Третият етап е при заетост на интензивните легла между 70 и 80%. Областите, които достигнат тези нива, ще трябва да въведат обучение на ротационен принцип. В плана е записано, че присъствено ще останат 50% от паралелките с ученици от 5-и до 12-и клас, като те ще се въртят през седмица с останалата половина, която ще бъде онлайн. Всички ученици от 1-и до 4-и клас обаче ще останат на чиновете. Това важи и за децата в специалните училища за ученици със сензорни увреждания и учениците от паралелките в ЦСОП. Те обаче ще продължават да бъдат изследвани с бързи антигенни тестове. Извън училищата мерките в етап III предвиждат ограничаване на капацитета на местата за развлечение и обществени обекти до 50% със запазване на зеления сертификат и въвеждането на вечерен час до 22 ч. Най-критичният етап е четвъртият, когато заетостта на интензивните легла в областите е над 80%. Именно тогава ще се налага локдаун със затваряне на всички бизнеси освен хранителните магазини, банките, аптеките, оптиките, зоомагазините, застрахователите, доставчиците на мобилни, платежни, пощенски и куриерски услуги. Това означава, че на IV етап моловете, дискотеките и заведенията за развлечение ще бъдат под ключ. Учениците пък ще преминат изцяло на онлайн обучение. Въпреки това дори и тук се предвижда възможност на присъствен учебен процес за децата до 4-и клас при редовно тестване. Това ще се определя според заболеваемостта в паралелките. Възможно е например, когато в някои общини има два пъти по-ниска заболеваемост от тази в областта, децата в начален етап да останат присъствено, уточни министър Денков.

 

Проф. Сербезова: Болните медици са ключов фактор

Анализът се основава на много критерии. Ключов фактор ще бъдат свободните интензивни легла, но и наличието на медицински персонал, който да обслужва пациентите. Това обясни здравният министър проф. Асена Сербезова. По думите й броят на болните медици ще бъде решаващ при въвеждането на мерките. Министър Сербезова уточни, че към сряда интензивните легла в страната са 916, от които 584 са били заети. По думите й обаче броят на леглата търпи промени, защото със заповед на директорите на РЗИ може да се прави преразпределение на областно ниво – разкриване на нови легла, преобразуване и т.н. „Именно това е целта и на временното спиране на плановите операции – да се освободят повече интензивни легла“, уточни здравният министър.

 

Проф. Денков: Спираме екскурзиите, децата трябва да учат присъствено

Образователният министър проф. Николай Денков заяви, че е заложен нов подход по отношение на образователната система, който се изразява в нейното приоритизиране спрямо останалите сфери. „Отчетени са тежките последствия, които ние вече можем да отбележим от случилото се през изминалата година. Имаме два основни проблема – изостряне на противопоставянето сред родители за присъствено и неприсъствено обучение, както и загуба на мотивация на част от учениците да се върнат обратно в училище. Затова присъственото обучение е наш приоритет, но запазваме възможността родителите да подават заявление за обучение от разстояние в електронна среда“, обясни проф. Денков. По думите му при навлизане в етап I няма да има промяна в учебния процес, но се предвижда забрана на екскурзиите, организираните посещения на музеи, присъственото провеждане на педагогически съвети, родителски срещи и т.н. Запазва се присъственото провеждане на олимпиади и състезания, но при представяне на зелен сертификат или тестване на място на учениците и непедагогическия персонал. Носенето на маски през цялото време ще бъде задължително.