П риключи монтажът на новия доплеров радар за борба с градушките над Шумен и в следващите дни съоръжението трябва да бъде включено в системата за противоградова защита, съобщиха от Изпълнителна агенция "Борба с градушките". Радарът е седмият подобен в страната и трябваше да бъде монтиран и пуснат в действие още миналата пролет.

Приключи монтажът на новия доплеров радар за борба с градушките над Шумен и в следващите дни съоръжението трябва да бъде включено в системата за противоградова защита, съобщиха от Изпълнителна агенция "Борба с градушките". Радарът е седмият подобен в страната и трябваше да бъде монтиран и пуснат в действие още миналата пролет.

Съоръжението на ИАБГ е разположено в бившите "погреби" на армията на Шуменското плато. Радарната антена с диаметър 4,5 метра е поставена на 15 метра височина в радиопрозрачен купол с диаметър 6 метра. Предстои да се оборудва оперативната зала. Още преди три години правителството предостави безвъзмездно за управление на агенцията част от военен имот югозападно от мемориален комплекс "Създатели на българската държава".

Целта на доплеровия радар е да засича промените в метеорологичните условия и да следи движението на облаците. Така агенцията ще има  информация за състоянието на приближаващите процеси и с помощта на базирани в Горна Оряховица самолети ще може да реагира предварително - да обработва облаците със самолети, за да не се стига до градушки. Технологията за обработка на облаци със самолет ще се използва у нас за първи път тази година. Същността и се основава на това, че машините прелитат през облаците, носещи потенциал за градушка и при преминаването си през тях разпръсват "факли" със сребърен йодид - извършва се т. н. засяване на облаците. Методът се използва за модификация на времето така, че да се предизвика образуването на по-големи дъждовни капки и валежи, а да се избягва образуването на лед. Чрез вкарването на ледообразуващ реагент в градоопасния облак в момента преди образуването на градови зърна преохладената вода от облака се отнема и не и се позволява да стане едра бучка лед. При това положение или се образуват малки зърна, които до падането им на земята се разстопяват, или пада ситен и безвреден за реколтата град.

Първите полети на "изтребителите" на градушките бяха регистрирани в специализирания сайт flightradar24 преди два дни. България разполага с три самолета за защита от градушки. Те ще се вдигат при сигнал за тревога от градушка. В петък радарът отново засече един от тях да сее облаци в небето между Ловеч и Павликени.