0

М оряците от кораба "Царевна" пристигнаха на летището във Варна с правителствения самолет. Премиерът Кирил Петков също же на място, заедно с външния министър Теодора Генчовска, за да ги посрещне. 

„Искам да благодаря на всички, които участваха в координацията – МВнР, всички институции, които бях част от тази задача. Сега фокусът ни е към другия кораб – този в Черноморск”, заяви Петков.

Външният министър Теодора Генчовска увери, че държавата е в постоянна връзка с капитана на „Царевна” още от самото начало на кризата. Тя е категорична, че операцията по евакуацията е организирана изцяло от правителството.

„Бяхме готови, независимо кой има превес на пристанището – украинската или руската страна”, каза Петков.  „Надяваме се да има син коридор за двата кораба – в Мариупол и в Черноморск”, каза министър Генчовска. От кораба „Рожен” са евакуирани шестима души, пожелали това.

Моряците от своя страна допълниха, че милиция на ДНР и руските военни са ги ескортирали, а от кораба са слезнали сами. „Благодаря на руската страна, че ни изведе от там. Лично искам да им благодаря. Взехме нещата в свои ръце в един момент и трябваше да направим крачката“, заяви един от моряците на въпрос за твърденията на съпругите, че от българска страна не е имало реакция.

„Военни ни изведоха, те ни посрещнаха от кораба, приеха ни много добре. Не знам какви са били. Предполагам, че са били от Донецк“, заяви друг от моряците.

Петима от моряците обаче останаха на борда на кораба по собствено желание, включително капитанът. Трима от тях са български граждани, а двама - украински.

Припомняме, че в продължение на месец бяха блокирани два кораба с български екипаж, като именно "Царевна" се намираше в центъра на бойните действия - на пристанището в Мариупол. На 13 април част от екипажа на "Царевна" беше евакуиран.

Към 14 април бе известно, че 14-те българи и един украинец ще се отправят към Донецк. Руският посланик в България Елеонора Митрофанова заяви, че Русия постоянно следи ситуацията около спасяване на българските моряци, блокирани от украинските националисти в пристанището на Мариупол. Според говорителя на руското външно министерство Мария Захарова "украинските националисти държат чужди граждани за заложници".

БТА

БТА

БТА