0

Л ятната резиденция на българския Рокфелер - милиардера и благодетел Пенчо Семов, се превърна в призрачна къща. За това алармира Христо Боснев във vbox7. Той разказва, че в Габрово има една изоставена и съсипана от времето призрачно красива къща. Цялата е обрасла в бръшлян, а между високите бурени в малкия парк отпред трудно може да се открие овалният парапет на отдавна пресъхналото езеро. А някога сградата е била обляна в светлини и от нея са се носели тиха музика и човешка глъч. Това архитектурно бижу е принадлежало на един от най-видните габровски индустриалци от първата половина на XX век.

Пенчо Семов е известен индустриалец и благодетел.

 Пенчо Семов е известен индустриалец и благодетел.
Фейсбук

Легенди

След Освобождението предприемчиви българи започват да развиват родната индустрия в много градове, като например в Габрово, където още през Възраждането плетат гайтани, тъкат аби (дебели вълнени платове) и обработват кожи. Габровските депутати инициират много от „индустриалните“ закони в онези години. Може би затова започват да наричат града Българския Манчестър. Заедно с икономическия разцвет обаче се наблюдава и бум на строителството.

Зданието е строено в периода от 1928 г. до 1933 г. Имението е на четири етажа, а пред него някога се е простирал великолепен парк с малко езеро. Къщата била посещавана от най-влиятелните и богати личности в страната през 30-те години на миналия век. Твърди се, че един от най-важните гости в имението бил самият цар Борис III.
Образец на висока култура и естетика преди години, днес къщата на прославения предприемач е определена от местните като най-мрачното и призрачно място в Габрово. Десетки са легендите, които се носят за голямата сграда, която приживе Семов завещава за старопиталище.

Разруха

Българският Рокфелер умира през 1945 г. А с него започва и разрухата. Никой не поддържа лятната вила. Габровци се възмущават. По думите им било тъжно, че в момента, подобно на други изоставени сгради, и този епичен архитектурен шедьовър от миналото тъне в мрак и разруха. Къщата се обитавала единствено от наркомани и клошари. Въпреки правените през годините опити вилата да бъде спасена бетонният й скелет продължава да стърчи като призрак. През годините е имало опити да бъде спасена вилата, но за момента това не се е случило.