0

М ВР стартира засилени проверки във връзка с абитуриентските балове и апелира към завършващите ученици да не излизат от прозорците или люковите на автомобилите. Водачите ще бъдат и контролирани дали шофират след употреба на алкохол или наркотици, стана ясно на брифинг в Главна дирекция "Национална полиция".

От МВР още през април са провели срещи в училища в цялата страна във връзка с планираните екскурзии по време на баловете. Напомнено е на абитуриентите за управлението на моторно превозно средство след употреба на алкохол или наркотични вещества какви са последиците. Организирани са срещи с регионалните управления на образованието и с Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" по отношение на организираните пътувания. Извършен е инструктаж на водачите на превозните средства, с които се превозват учениците, каза полицейски инспектор Мария Ботева от отдел "Пътна полиция".

Предвид матурите в много от дните, в които учениците не учат и участват в различни организирани прояви са извършени контролни проверки на водачите на автобуси и микробуси. Съставени са протоколи за предупреждение към абитуриенти и 102 акта, на място са установени 3 нарушения за алкохол и 232 за скорост.

"Призовавам всички абитуриенти, които сами управляват моторните си превозни средства, да правят това без да са употребили алкохол или наркотични вещества, да използват обезопасителните системи, да призовават своите приятели, които пътуват в тези автомобили, да не правят това, да не се показват през прозорците, люковете и всякакви други отвори, да внимават за начина, по който са решили да се придвижат дали са взели всички нужни мерки, за да се подсигурят, за да не паднат от превозното средство и да помрачат празника си", каза инспектор Ботева.

Тя припомни, че показването от прозорците на автомобила по време на движение е наказуемо както за непоставен обезопасителен колан - 50 лева, като същата глоба е и за шофьора, така и за нарушаване на обществения ред.

"Съвместно с колегите от "Пътна полиция" и районните управления по места - са взети превантивни мерки и за територията на София", подчерта от своя страна Петър Петров от отдел "Охранителна полиция" на СДВР.

Справка на СДВР показва, че ученици от над 150 столични училища ще имат различни тържества и пътувания. Най-много училища ще празнуват по традиция на 24 май - тогава 30 ще имат балове.

Към заведенията, в които ще празнуват абитуриентите са изпратени предписания, за недопускане на нарушения на обществения ред.

"След 22 часа в заведенията на деца до 14- годишна възраст. Лица до 18-годишна възраст без придружител след 22 часа също няма да се допускат. Създадена е организация за осъществяване на контрол в обектите, в които ще се провеждат тържествата", заяви още Петър Петров.