0

П анчаревското езеро ще стане арена за премиерата на най-романтичната опера на Рихард Вагнер „Летящият холандец“, която ще бъде на 8 юли.

Творбата ще се играе и на 9, 10, 14, 15, 16 и 17 юли под режисурата на акад. Пламен Карталов. С „Летящият холандец“ се открива и за трети път прочутият фестивал „Музи на водата“.

Звезда

Идеята за фестивала, който се трансформира в културна емблема на столицата, е на шефа на Софийска опера акад. Пламен Карталов. С целия си професионализъм, енергия и креативен обсег именитият режисьор съумя да трансформира фестивала в Панчарево в обичан освен за столичани, само че и да притегли хиляди фенове от страната и чужбина да се любуват на оперни и балетни шедьоври и на хитови мюзикъли.

Пламен Карталов остава правилен на традицията летният музикален фестивал да започва с оперно заглавие, което до момента не е поставяно в България.

Специално за „Летящият холандец“ у нас през май пристигна Курт Ридъл – гласът на най-големите оперни сцени, сред които Виенската държавна опера, Метрополитън опера, Миланската скала, Парижката опера, Ковънт гардън. Той проведе майсторски клас със солистите на операта.

Програма

Тази година "Музи на водата " ще стартира на 8 юли и ще продължи до 4 септември, като е планувано на фееричната сцена да бъдат изиграни близо 40 спектакъла, сред които "Пепеляшка" от Джоакино Росини, "Кармен" от Жорж Бизе, "Мадам Бътерфлай" от Джакомо Пучини и "Евгений Онегин" от Пьотър Илич Чайковски.

Почитателите на балетното изкуство ще се насладят на четири заглавия - на премиерната режисура "Сън в лятна нощ " по музика на Феликс Менделсон Бартолди, чиято първа среща с публиката е планувана за 21 юли, както и на най-гледания балет в Софийска опера - "Лебедово езеро " от Чайковски, „Корсар" от Адолф Адам и "Зорба Гъркът" по музика на Микис Теодоракис.