0

Н а Богоявление 30-годишният строителен работник Красимир Крумов от квартал "Еленово" беше късметлията и след кратка борба в река Благоевградска Бистрица хвана Кръста в областния град. За пети път той се хвърля за Кръста във водите на реката.

Той го целуна и пожела здраве и късмет на стотиците дошли на моста зад площад „Македония“, както и на други любопитни да наблюдават ритуала, слезли на брега на реката. По меродавна традиция всички пожелали целунаха Кръста за здраве и берекет. Ритуала беше съкратен поради пандемичната обстановка.

Във водите на реката се потопиха 23 млади мъже, а отец Николай от Неврокопска митрополия хвърли кръста от брега на реката.

В Разлог кръста хвана 33-годишният Теодор Георгиев, който за поредна година участва в ритуала. Според обичая, младият мъж ще обиколи къщи и работни места на жителите от общината, които ще целунат кръста за здраве и благоденствие. 

28 младежи скочиха във водите на езерото в старозагорския парк „Йордан Капсамунов“ за да стигнат до кръста, хвърлен на Йордановден  от митрополит Киприан, пръв до него се добра 18-годишният  Дилян Запрянов, ученикът от ПГСАГ „Лубор Байер“. Занимаващият се от няколко месеца с бокс и фитнес възпитаник на  паралелка по архитектура с интензивно изучаване на английски език сподели , че за втори път пробва уменията си в ледените води и пожела на всички българи здраве и щастие в тези тежки времена. Младежът получи иконка и скромен паричен дар от владиката, който преди това освети бойните знамена на Втора тунджанска механизирана бригада.

35 бяха смелчаците от Казанлък, които навлязоха в ледените води на Старата река, пръв до кръстния знак стигна 20-годишният, скачащ за пръв път Борислав Петров, сред нагазилите във водите на гърба на татко си беше и именникът Йордан Калайджиев, който е само на годинка и половина.Участниците в празника се поклониха пред паметта на пилота Йордан Йорданов, който беше сред рекордьорите по вадене на кръста.Сред гостите на ритуала за Йордановден бе съпругата на покойния Йордан – Бояна, която навръх имения си ден поздрави Борислав за уловения кръст.

Едва четирима бяха смелчаците от Гълъбово, които извадиха кръста от водите на язовир Розов кладенец, пръв до него стигна завърналият се след 4-годишен гурбет в Англия Костадин Янев, който го връчи на детенцето на приятеля си Станимир Митев, който е сред рекордьорите с 8-те си вече поредни участия в ритуала.

РУМЕН ЖЕРЕВ, ХРИСТО ХРИСТОВ

Йордановден в Казанлък

 Йордановден в Казанлък

Йордановден в Гълъбово

 Йордановден в Гълъбово