0

С четирите автобуса и с колите на мисията в Киев пристигнаха близо 200 души - български, украински, германски и арменски граждани, както и граждани на Република Северна Македония. Предполагаше се, че автобусите трябва да пристигнат снощи около 21 часа, но заради влошени метеорологични условия в Румъния, те закъсняха. Евакуираните са пътували 36 часа. 

Пред представителите на медиите министър Генчовска отбеляза, че външно министерство е направило всичко възможно за извеждането на сънародниците ни от Киев, което се е случило със съдействието на българските служби за сигурност. По думите ѝ МВнР и Областна администрация на Варна са създали организация по настаняването на пристигналите от Киев наши сънародници и чужди граждани в хотели в морската столица. Ситуационният център на външно министерство продължава да помага на желаещи български граждани да напуснат Украйна, отбеляза още министър Генчовска. 

БТА

Генчовска припомни, че заради настоящата обстановка в тази страна бе преценено, че екипите на мисията ни в Киев и на генералното консулство в Одеса трябва да бъдат изтеглени. Ситуационният център е постоянно действащ, има създадена организация - мобилни приложения, интерактивни карти и всички български граждани, които искат да бъдат евакуирани от Украйна, могат да осъществят директна връзка с него, обясни министърът. Така тяхното местоположение ще бъде локализирано и заедно със службите на страни партньори и съюзници ще координираме усилията по изтеглянето им, допълни Ганчовска. Тя съобщи още, че през днешния ден с помощта на турските власти, с влак са извозени българи от Киев и Харков.

Министърът изрази благодарност към службите за сигурност на България и особено на Военното разузнаване, съдействали за евакуацията на хората от Киев. Областният управител на Варна Благомир Коцев допълни, че днес през деня доброволчески организации и БЧК във Варна ще предоставят ресурси, които ще бъдат разпределени между базите, приемащи бежанци в цялата област.

БТА

"Много сме Щастливи, пътуването беше дълго, но сме радостни, че сме на българска земя", казаха евакуираните. Те определиха пътуването като дълго, опасно и радостно. Големи благодарности на България, сподели Альона Смилек от Киев. Тя разказа, че в украинската столица е много страшно и опасно. Смилек посочи, че хората, с които е пътувала, са били много внимателни към всичките й сънародници. Разказа, че сега е научила за българския обичай за Баба Марта и уточни, че подарената й мартеница ще закачи на дърво с молитва за мир по целия свят.

БТА

По време на пътуването  си евакуираните са се разминали на косъм с ракетен удар до селището Бяла черква. Хората споделиха, че са щастливи, че са пристигнали и ще спят спокойно.  Припомняме, че на 26 февруари отново на Дуранкулак заместник-министърът на транспорта Владимир Върбанов посрещна първите два автобуса с общо около 60 български и украински граждани, идващи от Украйна.