0

Б ългария е сред страните в Евросъюза с най-малко висшисти на глава от населението. Това показва последният анализ на Евростат. На този фон повечето държави отбелязват ръст в броя раздадени дипломи.

Изследването обхваща младите хора между 25 и 35 години. От данните става ясно, че само около 33% от българите са продължили образованието си в университет и са го завършили успешно. Средно за Европа дипломи имат над 40 на 100 от гражданите.

Люксембург, Ирландия и Кипър имат най-висок дял висшисти - над 60 на 100 от населението. В дъното на класацията са Румъния и Италия с под 30%.

И на ниво ЕС има явна полова разлика сред хората с университетска диплома – по-голям дял жени на възраст между 25 и 34 години са висшисти, отколкото мъже (47% за жените и 36% за мъжете).

Макар че делът на мъжете висшисти расте в последните десет години, темпът на почакване на броя им е по-бавен от този при жените. В резултат на това пропастта между половете леко се е разширила с времето.

Страните членки на ЕС си поставят цел да повишат дела на населението в ЕС на възраст между 25 и 34 години, което е завършило висше образование, до 45% към 2030 г. Почти половината от страните членки на ЕС вече са изпълнили целта на съюза за 2030 г. по този индикатор – Люксембург, Ирландия, Кипър, Литва, Нидерландия, Белгия, Франция, Швеция, Дания, Испания, Словения, Португалия и Литва.

По отношение на различията между възрастовите групи в степента на образование през 2021 г. разликата е явна – 37% от населението в ЕС на възраст между 25 и 54 години има висше образование спрямо 22% от хората на възраст между 55 и 74 години.