0

Р одителите на кандидат-първолаци в столицата ще могат да посочат училищата, в които биха желали децата им да учат наесен от днес.

Те ще имат на разположение 41 дни, тъй като кандидатурите могат да се подреждат до 18:00 часа на 5 юни. Родителите трябва да попълнят всички данни в профила на детето си. При подредбата на школата следва да изберат най-желаното на първо място.

Уседналост

Очаква се 12 000 първокласници да прекрачат училищния праг наесен. Водещ критерий за приема в първи клас е близостта до школото, в което кандидатства детето. Важно и от колко време то живее на даденото място. Тези, които не са сменяли постоянния или настоящия си адрес през последните 3 и повече години, ще попаднат в първа група. Там са и хлапетата, чиито братя и сестри до 12-годишна възраст учат в школото, за което кандидатстват. Във втора са тези, които са сменили дома си между 1 и 3 години, преди да кандидатстват. Ако и сегашният, и предходният адрес обаче попадат в прилежащия район на конкретното училище и времето, от което семейството е регистрирано, е повече от 3 години, детето ще бъде разпределено в първа група. В трета са децата, които са сменили адреса си в рамките на по-малко от година.

Бонус

Когато за едно училище кандидатите от една и съща група са повече от обявените в план-приема места, се прилагат допълнителни критерии. Например бонус точки получават децата, които са завършили подготвителна група в същото школо или пък имат брат или сестра над 12 г., обучаващи се там. За децата от четвърта група след приемането на всички кандидати от квартала се прилага допълнителен критерий. Ако кандидатстват в училище, чийто прилежащ район е граничен на прилежащия район на школото им по уседналост. Ако и бонус точките на кандидатите са равни, следва жребий.

Класиране

На 6 юни до 12 часа ще бъде извършено първо класиране. След това децата трябва да бъдат записани в училището, в което са приети. Срокът за това е до 17 юни. Два дни по-късно профилите се актуализират отново за второто класиране, което ще бъде на 20 юни. Приетите трябва да се запишат до петък (24 юни). След това профилите на некласираните и незаписаните се актуализират отново до неделя за третото класиране. То ще бъде на 27 юни, а записването - до 1 юли. Четвъртото класиране е на 4-ти, а записването на приетите на него до 6-и.