0

С лужебният кабинет се събра на извънредно заседание в неделя. Ден преди да се гласува новото правителство, министрите решиха да преустановят съгласувателните процедури по законопроекта за Бюджет 2022 г. и по другите проекти на актове на Министерския съвет, свързани с него.

Причината е връчения на 11 декември 2021 г. от президента мандат за сформиране на редовно правителство на най-голямата парламентарна група в 47-то Народно събрание, който беше веднага реализиран, и предстоящото гласуване на структурата и състава на Министерския съвет от парламента в понеделник, съобщиха от "Дондуков" 1. 

Служебните министри решиха да започнат действия за освобождаване на представителя на  България в Управителния съвет на Международната инвестиционна банка.

Кабинетът "Янев" утвърди и разходите за командировки в страната за третото тримесечие на 2021 г. на министрите и заместник-министрите, на областните управители, на председателите на държавни комисии, агенции и институции.

Правителството одобри допълнителни трансфери е размер на 1,1 млн.лв. по бюджетите на общините за 2021 г., за да се компенсират намалените приходи от данък върху таксиметровия превоз на пътници. Решението на правителството е свързано с мярката за подпомагане на таксиметровия бранш, чрез намаляване на определения от общините алтернативен данък върху таксиметровия превоз на пътници. Размерът на компенсацията, която общините ще получат от държавния бюджет, се определя въз основа на броя на таксиметровите автомобили, с издадено разрешително за 2021 г., умножен по разликата между размера на определения от общинските съвети данък за 2020 г. и минималния годишен размер на данъка от 300 лв.

По-късно от "Дондуков" 1 съобщиха също, че в понеделник в 15 часа в Гранитна зала на Министерския съвет ще се проведе официална церемония по предаване на властта.