Н ад 5000 са подадените кандидатури за прием в първи клас още в първия ден от старта на е-системата в столицата. За учебната 2021/2022 се очаква училищния праг да прекрачат приблизително 12 000 малчугани. Това означава, че още в първия ден от старта на онлайн приема в първи клас ще бъдат запълнени близо половината от местата, тъй като част от родителите ще попълнят е-заявленията след края на работния си ден.

Над 5000 са подадените кандидатури за прием в първи клас още в първия ден от старта на е-системата в столицата. За учебната 2021/2022 се очаква училищния праг да прекрачат приблизително 12 000 малчугани. Това означава, че още в първия ден от старта на онлайн приема в първи клас ще бъдат запълнени близо половината от местата, тъй като част от родителите ще попълнят е-заявленията след края на работния си ден.

Справка в столичната система за прием в първи клас показва, че има училища, в които броят на подадените кандидатури вече се доближава до общо подадените за цялата изминала кампания.

До 17 часа в понеделник родителите на 366 кандидат-първолаци бяха попълнили заявленията за 125-о СУ „Проф. Боян Пенев“ в онлайн системата. За цялата кампания през 2020/2021 те бяха малко над 400. Подобна е ситуацията и във 2-ро СУ „Акад. Емилиян Станев“. Миналата година онлайн заявленията бяха над 400, докато още в първия ден от кампанията тази година те минаха 300. Близо 400 пък са вече подалите заявления за 32-ро СУ „Св. Климент Охридски“. Миналата година те бяха общо 576.

С инициалите и уникалния номер на всяко едно хлапе родителите имат възможността да следят къде сред всички подали кандидатура за дадено школо се нарежда тяхното хлапе. За част от училищата обаче в онлайн системата тази информация не беше достъпна. Това беше и един от бъговете, за който сигнализираха родителите. Притеснителна за тях се оказва и липсата на обратна връзка. Майка на кандидат-първолак разказа, че при кандидатстването за детска градина е получила съобщение на имейла си, че е кандидатствала успешно, но сега не е така. Тя е притеснена, че заявлението им може да не бъде прието в системата. Проблем с онлайн системата се оказва и липсата на възможност за смяна на имейла. Друг родител на бъдещ първокласник разказа, че има профила от години и той е свързан с имейл, който вече не е активен. Други родители пък се чудят по какъв начин могат да изберат желаната от тях паралелка в училището, за което кандидатстват, тъй като искат детето им да бъде в определен езиков профил.

Кандидатстването продължава до 28 май в 18 часа. Родителите, които изпитват притеснения или имат затруднения в онлайн кандидатстването, могат да го направят на място в прилежащото им по район училище. Там ще попълнят всички данни с помощта на служителите от школото, които ще ги попълнят в е-системата.

В кандидатурите училищата се изреждат по поредност на желанията, но най-голяма тежест продължава да има уседналостта. Ако адресът на детето не е сменян повече от 3 години, то е в първа група. Ако е сменян между 1 и 3 години, се нарежда във втора група. При смяна на адреса в рамките на изминалата година малчуганът попада в трета група. Четвърта група са кандидат-първолаците, чийто адрес не попада в прилежащия район на школото.

Резултатите от първото класиране за учебната 2021/2022 ще бъдат обявени на 4 юни. След това родителите ще имат 5 работни дни, за да запишат приетите на първо класиране. Те трябва да направят това от 7 до 11 юни в 17 часа.