0

Д о 2200 самолета прелитат в небето на България на всеки 24 часа, като се очаква през летния сезон бройката им да достигне 3000. Причината за натоварения трафик е войната в Украйна, която се заобикаля от въздушния транспорт. Полети няма и над Русия, Беларус и Молдова.

"Причините за движението са комплексни, войната в Украйна, затварянето на въздушното й пространство, както и на Беларус, Молдова, части от въздушното пространство на Русия. В Афганистан е затворено и в Сирия, има ограничения и в Ирак и Иран, това коментира пред Нова телевизия Георги Пеев, генерален директор на Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“.

"Този комплексен набор от затворени въздушни пространства, обуславя комплексността на трафика в България. Има съсредоточаване на трафика в Централна и Западна България на нива, които са преди тези на възникването на COVID-19, увеличението е сериозно. Първоначалното увеличение при обявяването на войната беше около 40%, в момента е около 15%. Почти сме върнали нивата от 2019 г. преди коронавируса. Има сериозно натоварване в региона ни, както и в Северна Македония и Сърбия. Очакваме по-висок трафик и през лятото" разясни шефът от РВД.