0

М асово в хранителните вериги не спазват правилата за етикетиране на щандовете за насипни колбаси и сирена. Обичайно зад витрините стоят красиво подредени колбаси, на които се вижда името, марката и цените, но не и какъв е произходът на продукта и какво съдържа. Това установи проверка на „Телеграф“ във верига за хранителни продукти в столицата след сигнал на столичанката И.В.

Жената установила, че варено-пушената свинска плешка, варената наденица с чубрица и македонска наденица, които си купила, съдържат соев протеин, картофено нишесте, набухватели гума ксантан, консерванти, механично отделено птиче месо, свински кожи, птичи кожи, колаген и съвсем малко месо. Сред оцветителите имало и кармин, който се прави от буболечки. Сравнение показало, че варената наденица с чубрица има 25 съставки, а македонската - 19. Проверка на „Телеграф“ установи, че изписаните добавки на етикетите не са забранени от Европейската комисия.

Изключение прави гумата ксантан, която в момента се намира под мониторинг на ЕК. Това означава, че агенциите по храните в страни на общността са длъжни да пращат сигнали, ако го открият в продукти. Засега България е единствена в ЕС, която не е подала нито един сигнал към Брюксел за наличие на ксантан в храните, каза Богомил Николов от „Активни потребители“.

Хората нямат навик да четат етикетите, особено когато продуктът е опакован непосредствено след измерването, коментира д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните. Той предупреди, че на бележката, която затваря опаковката, има много важна информация. Там са посочени датата на опаковане и датата, преди която трябва да употребиш храната, както и температурата на съхранение.

Иванов уточни, че механично отделеното месо всъщност са смлени боклуци, сланина, кожи и т. н. Според него това са стандартни съставки, които в България се използват в големи количества. Бих посъветвал хората: “Не го яжте! Самият аз отлично го зная и въпреки това ям от тях понякога“, заключи Сергей Иванов.