0

12 000 първокласници ще прекрачат училищния праг наесен в столичните общински, държавни и частни школа. Такива са очакванията на общината, споделиха оттам пред „Телеграф”. 
За четвърта година водещ критерий за приема в първи клас е близостта до училището, в което кандидатства детето. Важно е и от колко време семейството живее на даденото място. Тези, които не са сменяли постоянния или настоящия си адрес през последните 3 и повече години, ще попаднат в първа група. Във втора са тези, които са сменили дома си между 1 и 3 години, преди да кандидатстват. Ако и сегашният, и предходният адрес обаче попадат в прилежащия район на едно и също училище, то детето ще бъде в първа група. 

Жребий

„Ако и двата адреса попадат в прилежащия район на конкретното училище и времето, от което са регистрирани, е повече от 3 години, детето ще бъде разпределено в първа група”, разясниха от общината. В трета група са децата, които са сменили адреса си в рамките на по-малко от година. Когато за едно училище кандидатите от една и съща група са повече от обявените в план-приема места, се прилагат допълнителни критерии. Ако и тогава точките са равни, следва жребий. Най-натоварените райони са „Триадица“, „Лозенец“, „Красно село“, „Изгрев“ и „Витоша“, посочиха от общината. Там има най-много кандидат-първолаци. Миналата година имаше деца от първа група, които не успяха да бъдат в училището си по уседналост, защото имаше недостиг на места. „С цел обхват на всички деца от прилежащия район тази година е извършена промяна в районирането за 55-о СУ „Петко Каравелов”, казаха още от общината. Това обаче предизвика негодуванието на родители от Студентски град, защото вместо в 55-о, което за тях е най-близкото училище, са пренасочени към школо в съседния квартал „Младост” - в 39-о СУ „Петър Динеков”.

Кандидатстване

Свободните места ще бъдат обявени на 26 април. Родителите ще могат да подреждат кандидатурите на децата си до 18,00 часа на 5 юни. „Те трябва да попълнят всички данни в профила на детето си. При подреждане на желанията следва да изберат най-желаното училище на първо място”, съветват от общината. На 6 юни до 12 часа ще бъде извършено първо класиране. След това децата трябва да бъдат записани в училище, в което са приети до 17-и. До 19-и пък профилите се актуализират отново за второто класиране, което ще бъде на 20 юни. Приетите трябва да се запишат до петък. Третото класиране е на 27 юни, а четвъртото на 4 юли. За незаетите места ще се извърши класиране и преди началото на учебната година – на 1 и на 7 септември.