0

„Признаването на македонската църква сваля схизмата само между нея и Вселенската патриаршия. Всяка поместна църква трябва също да вземе съответното решение, както призовава и Негово Светейшество патриарх Вартоломей. След като Светият синод на БПЦ получи официалния документ от Вселенската патриаршия, ще го проучи и ще се произнесе“. Това коментира пред „Телеграф“ Западно - и средноевропейският митрополит Антоний по повод признаването на македонската църква. Припомняме, че Константинопол прие в евхаристийно общение МПЦ, но с много условности. 

Условия

В издадения патриаршески и синодален акт се предоставя на сръбската църква уреждането на управленските въпроси между нея и църквата в Северна Македония съгласно каноничния ред и църковното предание. Македонската църква обаче се признава под името Охридска архиепископия, като изрично се подчертава, че нейната юрисдикция е само в границите на територията на РСМ, както и че нейният предстоятел писмено се задължава пред Вселенската патриаршия да се изключва понятието „македонска“ и всякакво друго производно от думата „Македония“.

Реакции

Първите реакции в Скопие са сдържани, защото решението на Вселенската патриаршия не означава, че МПЦ е получила томос за автокефалия, който официално урежда международното име и статут. Това означава, че вярващите и клириците, принадлежащи към нея, не са в схизма и могат да служат заедно със свещеници от други поместни православни църкви.