0

Х аос с изследванията за пестициди на границата с Турция. Десетки камиони чакат часове наред заради спирането на работата на частната лаборатория на пункта „Капитан Андреево”. Държавата обяви договора за наем на лабораторията за нищожен. Така пробите трябва да се изследват в столицата. Това води до дълго чакане.

На пункта пристигнаха представители на земеделското министерство и турското консулство, за да се срещнат с превозвачите.

„Преди няколко дни БАБХ встъпи в ползване на помещенията си за изпълняване на дейностите, които са й възложени. Това не беше добре прието от оператора, с който ние имаме спор. Една голяма част от операциите, които трябва да извършваме, бяха саботирани”, заяви зам.-министърът на земеделието Иван Христанов.

„Правим всичко възможно да преодолеем затрудненията. Най-голямото е, че има само един оператор. Тази ексклузивност и този монопол, който продължава над 10 години, е нещо, което трябва да прекратим в следващите 1-2 дни и съответно операторите, които могат да осъществяват връзката между транспортните компании и БАБХ, да станат повече”, каза още той.

По думите му по този начин ще се осигури конкурентност и прозрачност на процеса.

„Лабораторните изследвания вече се правят в София. Уточнихме с колегите от турска страна оптимизиране на този процес, така че той да става по-бързо. Вярваме, че в рамките на следващите няколко часа ще можем да го изпълним и съответно пратките, които подлежат на контрол, да не се бавят изобщо, а директно да се вземе пробата, те да влизат и да изчакват във вътрешността на страната, докато им излязат резултатите”, обясни Христанов.