0

Д епутатите обсъждат дали да отстранят от поста председателя на Народното събрание Никола Минчев. В сряда от „Има такъв народ” внесоха искане за оставката му. Причината - според партията на Слави Трифонов председателят на парламента грубо нарушава законите, като отказа министърът на външните работи Теодора Генчовска да бъде изслушана на закрито заседание по темата Северна Македония.

БГНЕС

От опозицията обявиха, че ще подкрепят искането за оставка. Така четирите партии имат нужното мнозинство. В същото време премиерът Кирил Петков отложи посещението си в Азербайджан, за да подкрепи Никола Минчев.

Самият Минчев беше аплодиран на крака от колегите си от групата на ПП и от представителите на кабинета, докато заемаше мястото си зад депутатската банка в залата. Почти целият кабинет е в парламента в негова подкрепа.

БГНЕС

БГНЕС

БГНЕС

БГНЕС

„Вчера цяла България видя как председателят на НС се опита да саботира по най-пристрастния начин истината. Тя лъсна наяве. Направиха ни услуга, тъй като цяла България гледаше неговите действия. Трябваше да има закрито изслушване на министъра на външните работи, на което тя да разсекрети секретни документи, доказващи, че министър-председателят на България е национален предател. Г-н Минчев го уважавам като мой колега, но когато е председател на парламента, той трябва да бъде независим, а не да бъде зависим от нечии решения в МС. Вчера Минчев се опита да наруши закона и да вкара в изключително сериозно престъпление министъра на външните работи. Отвратени сме от поведението му”, каза Станислав Балабанов от ИТН в кулоарите на парламента преди заседанието.

Съпредседателят на "Демократична България" също коментира политическата обстановка преди началото на заседанието. "Отиваме към избори. Това се случва без никаква реална политическа причина", заяви Христо Иванов пред журналисти тази сутрин, предаде БГНЕС.

"Не малка част от тази политическа криза е базирана върху лични кариерни амбиции и вендета. В някакъв смисъл даже се радвам, че г-жа Ива Митева най-накрая ще получи това, което толкова иска като някакво признание", каза още Иванов.

"Всичко започна с БНБ и хората трябва ясно да си дават сметка, че тук има просто един елемент на невъзможност на няколко души да приемат, че техните кариерни амбиции няма да бъдат приети и затова отиваме към избори. Това ще бъдат четвърти избори в рамките на 13-14 месеца, абсолютно безпрецедентно и без реална политическа причина и трябва да е ясно на хората защо се случва", подчерта Иванов.

Според него шансове всякакви има: "Но ми е много интересно как новообразуваното мнозинство ще излъчи правителство и ще обясни неговата формула. За момента никой от хората, които предприемат този опит за постепенно сваляне на управлението, да даде друга политическа перспектива, освен че отиваме на предсрочни избори", коментира Христо Иванов. 

След като започна заседанието първи на парламентарната трибуна излезе Тошко Йорданов, който изчете проекта за решение за предсрочното освобождаване на председателя на парламента. Сред мотивите на ИТН са "непрекъснато неизпълнение на задълженията на председателя", "системното и грубо нарушаване на правилника на НС и превишаване на неговите права". Докато той представяше исканията за отстраняването му, той беше прекъснат от аплодисментите към Минчев, а проявата Йорданов определи като "конгрес на БКП".

БГНЕС

БГНЕС

Престанете да играете този театър на морал. С тези думи Тошко Йорданов се обърна към вече бившите си коалиционни партньори от парламентарната група на „Продължаваме промяната“.
Йорданов заяви, че няма да отговаря на предатели. Той подчерта, че ИТН първи са поискали оставката на председателя на НС Никола Минчев.

„Ние първи се отказахме от това позорно правителство и продължаваме да вървим напред. Това може да не ви харесва“, каза Йорданов.

След него на трибуната говори Андрей Гюров от Продължаваме промяната в подкрепа на Минчев. "Днес мафията ще си преброи гласовете в залата. Все още има време да застанете от правилната страна на историята. Мафията си поиска държавата и безцеремонно иска да удари върха на парламентарната ни република - Народното събрание. След като пресякохме престъпните схеми на "Капитан Андреево", след като спряхме транзита на парите от магистралите към чекмеджетата, дадохме да се разбере че антикорупционната комисия ще заработи начело с човек, който не трепери пред задкулисието, мафията прави днешния ход за дестабилизиране на държавата. Едно е ясно - става дума за пари. Това е показна атака срещу председателя на парламента. За всички тук е ясно, че най-младият председател на парламента е брилянтен юрист, който води тази институция с чест, а не с процедури и хватки", заяви той.

От ДПС Йордан Цонев и Мутафа Карадайъ поискаха забележка от водещия заседанието Кристиян Вигенин, че не е направил квалификации на Гюров за обидни квалификации на народни представители, избрани от много хора. 

Аз не си представям да нарека, който и да било в тази зала мафия, каза Цонев. По думите му това е позор за българския парламент. Това, че се иска оставка, това че вървят политически процеси, които са описани от Конституцията, не ни дава основание от тази трибуна да говорим неща, които петнят българския парламент, посочи той.

Председателят на ПГ ДПС Мустафа Карадайъ също настоя да бъде съхранено достойнството на Народното събрание. България ще я има и след нас, каза той. Институциите на България трябва да ги съхраним, г-н председател. Не допускайте народните представители и политиците в България да бъдат наричани мафия от хора, които правят автооценка, каза той.

Последва отново остро изказване на Тошко Йорданов от ИТН. Никола Минчев е "много готин като човек", но професионалното му поведение е жалко. Той се обърна и към предателите от ИТН - "Вашата група събира предателите, а премиерът лично се разхожда да ви убеждава". Това предизвика недоволство сред депутатите.

За реплика на трибуната се качи Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната". "За да говориш за професионално поведение трябва да си юрист, а не сценарист. Българският народ е мъдър и знае, че оставката на Никола Минчев няма нищо общо с професионалното му поведение", каза той.

На трибуната след това се изказа Николай Ангов от ПП. "Г-н Слави Трифонов подведе целия български народ, че ще се бори срещу модела ГЕРБ. Някои сценаристи и псевдоюристи, и псевдофинансисти повярваха, че ще получат едни постчета. Тези хора в момента помагат на лицето Слави Трифонов да извърши най-голямото предателство в България", каза той.

Деян Петков, един от отцепниците от ИТН заяви: "ИТН разби мечтите и идеалите, в които вярваха стотици хиляди българи. Прегръщайки се с ГЕРБ, ДПС и колегите от "Възраждане". Ако това да бъда предател означава да предам това, в което вярвам в името на личния интерес, за мен е чест да бъда предател".

Последва отново изказване на Тошко Йорданов, който определи Настимир Ананиев като "политическа цветарка".

Радостин Василев, министър на спорта в оставка и също един от отцепниците от ИТН, призова Ива Митева от ИТН да не става предател. Не ставайте съучастник, не подкрепяйте преврата в държавата, каза той. Той поздрави колегите си, които са напуснали ИТН и отново повтори, че не е предател, защото не е предпочел партийния си лидер пред държавата. Днес гледам бившите ми колеги и виждам в техните лица един огромен срам. Те не искат да стоят до Тошко Йорданов в момента, каза Василев.

"Изказват се само Тошко Йорданов и Станислав Балабанов. Другите просто няма какво да кажат, защото ги е срам", допълни той.

"Днес е началото на един цивилизационен избор. Той, най-общо, е изборът между дълго критото зло, в което съм имал участие две години без да знам, и доброто. Аз не съм предател, моите колеги не са предатели. Аз учредих ИТН, създавах структури, бях най-ревностният защитник на Слави Трифонов, най-големият критик на Кирил Петков, но не мога да предпочета моя лидер пред българския народ", каза още Василев.

"За първи път от 12 години държавата е на път да си върне заграбени бизнеси", каза още министърът на спорта в оставка.

Съгласно парламентарния правилник председателят на Народното събрание може да бъде предсрочно освободен по писмено предложение най-малко на една трета от всички народни представители, когато е налице обективна невъзможност за изпълнение на задълженията или системно превишаване на правата, или системно неизпълнение на задълженията в рамките на неговата компетентност. Предложението е прието, ако за него са гласували повече от половината от присъстващите народни представители.

При предсрочно освобождаване, нов избор се произвежда в 14-дневен срок от приемането на решението при условия и по ред, определени с процедурни правила, приети от Народното събрание. До произвеждането на нов избор за председател на Народното събрание то се председателства от заместник-председателя, излъчен от най-голямата парламентарно представена партия или коалиция, в случая - "Продължаваме Промяната".