0

З ам.-министърът на земеделието Иван Христанов потвърди пред Нова телевизия, че са били отправяни заплахи към него и служителите на ГКПП „Капитан Андреево”.

„Беше отправено предупреждение. Сезирал съм органите. Предал съм всички необходими документи. Казаха да не се занимаваме с пункта (ГКПП „Капитан Андреево”, бел. ред.), иначе ще има война”, заяви той.

По думите му заплахата към него е била отправена на 6 януари. „Тя минава през приятел и беше в самото начало, когато поисках документацията, за да започна да работя по случая, тъй като още с встъпването си получихме редица сигнали, че там има нередности", уточни Христанов.

И добави: „Опитваме се да възстановим държавността и институциалността на това място и в резултат на тези действия постоянно се затруднява работата ни. Служителите ни на границата също са постоянно заплашвани. Последното е, че след две седмици „те се връщат”. Не знаем кои са тези „те”. Тогава ще видим. Ще се саморазправят с нас”.

„Има още няколко такива случая, не съм аз единственият. Винаги се следва едни и същ модел – приятели се обаждат и казват: „да знаеш, че трябва да се пазиш” или „предупредиха ме да ти предам”. Странно е, защото в медиите се тиражира, че това е една малка фирма, която извършва регламентирана дейност там. В същото време тези постоянни атаки срещу нас, както на лично ниво, така и на място по отношение на операциите издават нещо по-голямо”, заяви още зам.-министърът на земеделието.

Той посочи, че по време на сесията на Антикорупционната комисия е било изказано подозрение за „обвързаности с предишната компания, както и с лица от сенчестите кръгове”. „Наблюдавайки в момента поведението съм склонен да им вярвам”, отбеляза Иван Христанов.