0

С танислав Балабанов от “Има такъв народ” не отрече оттеглянето на политическата сила от управлението, ако България отстъпи от позициите си по отношение на Северна Македони и отмени ветото си върху влизането ѝ в Европейския съюз. Това стана ясно от негово изявление пред медиите в Народното събрание. 

Посочи, че изборът на Андрей Гюров пред Любомир Каримански за управител на БНБ няма да накара ИТН да излезе от коалицията, но отмяна на ветото за РСМ без да са постигнати резултати, които са приоритет на държавата, силно ще разклати отношенията в мнозинството. 

Вчера лидерът на партията Слави Трифонов отправи критика към  министър-председателя Кирил Петков в пост във “Фейсбук”. "За съжаление, премиерът Кирил Петков през цялото време се опитва да заобиколи това споразумение (коалиционното споразумение, според което България запазва досегашната си позиция за Северна Македония, б. р.) и да отхвърли ветото на България без никакви условия. Той желае до края на юни да започнат преговори със северномакедонците, без да има никакви юридически гаранции за спазването на правата на българите в тази държава. Уточнявам, че това той правеше без да съгласува изявленията и действията си не само с дипломатите от Министерство на външните работи, но и без съгласуване с коалиционните партньори, камо ли с Народното събрание", заяви Трифонов. 

Балабанов потвърди, че написаното от партийния лидер е вярно и бе категоричен, че задкулисни разговори е имало. Все пак той заяви, че от политическата сила ще изчакат да чуят официалната позиция на министър-председателя Кирил Петков и призова онези, които искат да предадат националния интерес, да преосмислят. 

От своя страна Андрей Гюров от ПП бе категоричен, че задкулисни разговори не са се водели по която и да е тема. Отрече информацията, че е поеман ангажимент за вдигане на ветото през юни. По негови думи темата “не е на масата”.

Позицията на БСП за Северна Македония не е променяна и това е част от коалиционното споразумение, следователно няма как и позицията на България да бъде променена в тази ситуация. Това заяви председателят на БСП Георги Свиленски. 

“Чуват се информации, че се работи в посока до юни да бъде решен въпросът, но чисто технически няма как да се случи. Много неща има да се изпълняват по договора, които не са изпълнени.”, посочи той. 

Председателят на “Демократична България” Христо Иванов каза, че тайни уговорки за вдигане на ветото няма и не може да има, тъй като решението за евентуална промяна на позицията може да бъде взето само от Народното събрание. Обясни, че коалицията е сложна и е нормално да има емоции, но се надява те да отминат. 

Темата е била обсъдена и на срещата с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, на която е присъствал и Иванов. Представителите на българската власт са обяснили, че ако се върви към промяна на позицията на България спрямо членството на РСМ в ЕС, трябва да се поеме много сериозен ангажимент от страна на европейските институции да защитават българските приоритети. “Въпросът беше поставен как могат да помогнат. Няма натиск, няма извиване на ръце.”, посочи той. Иванов бе категоричен, че към момента няма да има предсрочни парламентарни избори. Не можа да обещае, че това ще е така през целия 4-годишен мандат обаче.