0

Украинци масово изкупуват стари и по-евтини коли от автокъщите в Дупница. Продавачи разказаха пред „Телегераф“, че чужденците споделяли  как старите джипове и коли тип СУВ се преправяли за поставяне на картечници и били използвани на фронта.

В социалните мрежи се появиха и клипове на тунинговани стари автомобили в Киев. Едно от видеата показва ГАЗ-24-10 Волга от съветската епоха, чиято задна част е преправена на бойна платформа. Там е монтирана тежката картечница КПВТ, наричана още Владимиров - 14,5 мм. Тя е направена за танкове, кораби, но лесно се слага и на автомобили. Експерти коментираха, че оръжията вече масово се демонтират от поразени от руснаците БТР-и, за да се сложат на стари автомобили и отново се връщали в боя. 

Автовози

Продавачи на коли попитали клиент защо му трябва толкова грохнал джип, а той казал, че ще му режат тавана или купето отзад и ще се поставя картечница калибър 7.62 и дори 12.07. По думите му, колкото по-стара и евтина е колата, толкова по-добре. Търсело се буквално всичко на 4 колела. Марките, които се предпочитали, били БМВ, Мерцедес и корейските, но от по-старите заради славата им, че са по-здрави. Особено през май имало два-три случая, в които бесарабски българи взимали коли направо от автовозите. Споделили, че митническите ограничения в Украйна са паднали, което позволило по-лесния внос на коли от България. После ги препродавали не само в Украйна, но и в Молдова.

„С рало да влачиш, стара кола трудно ще закачиш вече при нас. Трошките се поизкупиха“, похвали се друг търговец - Иван С. Служител от съседна автокъща пък разказа пред екипа ни, че наистина има бум на търсене на автомобили от украински граждани. „Доста обикалят по автокъщите тук. При мен наскоро дойде украинец. Хареса си една хонда, производство 2004 г. за 6000 лева“, сподели той.

Пренабиване

Докато официално се търсят возила от автокъщи, бандитите също развиват бизнес, но с лимузини и джипове, които изнасят към Украйна, Италия и Испания. Те използват шофьори-бушони, които срещу 1000 лв. правели курс отиване и връщане, разказаха от МВР пред „Телеграф“. По оперативни данни бандитите, които се занимават с износ на крадени возила към Украйна, са Косара и Бойса. И двамата са криминално проявели по линия на кражбите на коли и са известни на службите. Неведнъж са ставали обект на разследвания, но не са лежали в затвора за тези прегрешения, обясниха от МВР. Схемата, по която работят, е да купуват свити лимузини и джипове в суров вид. „Това означава, че взимат директно от автокрадците на половин цена. След това карат въпросния автомобил при майстори, които пренабиват рамата и шасито, подготвят документи на името на редовна кола от същия модел, марка и цвят. Манипулират и компютъра, за да може при проверки през границите да не излиза истинската информация“, обясниха разследващи. Според тях цената на тази услуга - да се направи близнак на съвсем реална кола, излиза между 10 и 15 000 лв. в зависимост от това колко е нова.

Мястото

Косара работел с майстори в Стара Загора, които правели близнаците. След това, вече окомплектовани, крадените возила тръгвали към Варна. На място се наемали шофьори, които да откарат джипа или лекия автомобил към дадения град в Украйна, Италия или Испания. „Търсят най-вече дюнерджии, пицари, баничари, които срещу 1000 лв. правят курса отиване и връщане, без да ги интересува нищо“, обясниха криминалисти. Те са засекли, че от около месец се е повишило търсенето на наши лумузини в Мадрид, Милано, Рим.

Търсят 10-12-годишни и да са на газ

„Имаме клиенти от Украйна, но не мога да кажа, че са повече от обичайно. Като цяло търсят 10-12-годишни коли. Горе-долу между 5-6000 лева. Марки не гледат толкова, колкото разхода на гориво и възможността да им се сложи газова уредба“, обясни Георги Грозданов от автокъща „Капхорн“. Според него са пресилени твърденията, че се изкупуват коли от Дупница специално за да се преправят за военна употреба. „Да купиш джип и да му сложиш картечница, това означава, че са го много закъсали като талибаните. Според мен Украйна си е държава, която си има войници, армия и оръжие, поне така си мисля аз“, мотивира се той.