0

Г ерманският професор Андреас Фат възнамерява да преплува целия Дунав по течението му – 2700 км за осем седмици, съобщиха от проекта „Чист Дунав“. Той ще потегли от планината Шварцвалд на 19 април и смята да завърши пътешествието си в Черно море, като по план трябва да пристигне във Видин на 1 юни.

57-годишният Андреас Фат е професор по химия в университета в германския град Фуртванген. Целта на начинанието му е да привлече вниманието на обществеността към замърсяването на Дунав с микрочастици от пластмаса. По време на двумесечното пътешествие.

Плуващия професор, както наричат Фат, ще бъде придружаван от мобилна лаборатория на Асоциацията за защита на дивата природа (AWP). С нея ще се анализират пробите от речната вода, които той ще взима, за да се състави изчерпателна картина на замърсяването на Дунава. Освен това еколозите ще изнасят лекции пред младежите от дунавските страни по маршрута си. Те също така ще заснемат документален филм за експедицията. Предвижда се цяла гама от дейности с партньорски организации, като почистване на брега, плуване и гребане редом с проф. Фат, информационни прояви и изложби.

Проф. Фат е публикувал редица статии за замърсяването с микрочастици от пластмаса. Чрез своите атлетични изяви и изследванията си по опазването на водата той предизвиква засилен интерес към тази тема. През лятото на 2014 г. проф. Фат преплува за 25 дена цялото 1231-километрово течение на Рейн. Той започна начинанието си от езерото Томазее, от което води началото си голямата европейска река. Атлетичният преподавател стигна до устието на реката в Ротердам, на брега на Северно море, на 24 август. По време на всеки от 25-те етапа от плуването си Фат вземаше проби от водата, за да покаже „всичко, което се съдържа в Рейн“. Плуващия професор осъществи подобен преход и по течението на река Тенеси в САЩ през лятото на 2017 г. Това му отне 34 дни.