0

Н епокорен мирянин плаши Западно-и Средноевропейския митрополит Антоний и посланика ни в Лондон Марин Райков със сблъсъци и евентуални жертви на протест, ако не отменят днешната света литургия.

Затова алармира самият епископ в профила си във Фейсбук, като обясни, че става въпрос за Николай Русанов. За сигнал за сблъсъци алармираха и от дипломатическата ни мисия.

Причина за готвения протест според митрополит Антоний е да се попречи на неделната литургия в храма „Св. Иван Рилски“ в Лондон, която ще бъде водена от новия отец Добромир Димитров. Както „Телеграф“ писа, предишният свещеник Симеон получи инсулт и поради невъзможност да води църковната ни общност там беше сменен. Негови поддръжници и Николай Русанов обаче подкрепят стария отец. Получено е писмо в посолството ни, в което се описва как ако не се отмени неделната служба, ще има протест, на който може да станат сблъсъци и да има евентуални жертви.

„БПЦ всяка неделя е на своя пост. Тя отслужва литургия в храмовете и извън тях. Няма как отварянето на църквата и провеждането на неделното богослужение и молитва да бъдат провокация, която да доведе до сблъсъци и жертви, както твърди Русанов. Той е провокаторът и той заплашва със сблъсъци и евентуални жертви. Аз съм дълбоко възмутен, за мен това е безгранична наглост, безпардонност и липса на каквито и да е ценности и морал. Да спираш хората от най-съкровеното им право на вяра“, обясни Антоний пред „Телеграф“. Той допълни, че посланик Райков е изразил твърда позиция за спазване на закона и също не възприема подобни призиви за начин на решаване на проблема.