0

К орнелия Нинова хвърли оставка, като председателката на БСП, обяви самата тя. Соцлидерката подчерта обаче, че избор за нов председател на БСП ще се проведе през януари, а дотогава тя си остава лидер. По думите й тази събота ще се свика Национален съвет. Тя скочи и на Румен Радев, като заяви, че „президентската партия „Продължаваме промяната“ отне между 10 и15 % от БСП".

„Поемам цялата отговорност, вината е само моя и тя е, че мълчах в името на това партията да е единна. Това е моята вина и я поемам, като подавам оставка, като председател на БСП“, заяви Нинова. Тя оценявала този резултат, като катастрофален. „Особено, като отстъпихме от трето на четвърто място на ДПС с гласовете от Турция. Машинния вот затрудни нашите избиратели“, каза тя.

Нинова подчерта, че не е изненадана от това, че вътрешната опозиция й поискала оставката, но е изненадана, че била поискана и от служебния кабинет, визирайки изказвзването на говорителя на кабинета Антон Кутев, и от инициативния комитет на Румен Радев.

Нинова призова служебното правителство да си гледа кризите, а ИК да не се меси в партийното строителство и да гледа балотажа. По думите й причините били заровени много назад във времето. Една от тях била ограничението за народни представители до 3 мандата. Друга било въвеждането на пряк избор на председател. Според нея това отнело на задкулисието в БСП да слага сламен председател и това създало вътрешната опозиция.

Тя смятала, че с мълчанието си ще създаде образ на единство и заради това не обяснила, че се борела със задкулисието в БСП.„За бора със зависимостите и борба да изчистя БСП от тях. Защото тази опозиция се отглежда от Бойко Борисов. Работата й бе да руши БСП отвътре. Борисов падна от власт и тази опозиция се прехвърли в служебния кабинет. Тя диктува кадровите назначения и получава обществени поръчки“, заяви Нинова.

По думите й вътрешната опозиция работела за партията на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев „Продължаваме промяната“. Тя подчерта, че „президентската партия "Продължаваме промяната" отне между 10 и15 % от БСП“. Нинова посочи, че са приели поканата за преговори за правителство на ПП и ги поздрави за резултата.