0

Р одопската теснолинейка бе прославена в материал на най-големия американски ежедневник „Ню Йорк Таймс“.

Уникалната за България железница е арена на историята на Сабие, жена от село Абланица, Велинградско, разказана от американския журналист и фотограф Джоуди Хилтън, която е омъжена за българин. В материала личната история на Сабие е разказана на фона на теснолинейката – нейно ежедневно превозно средство и свързваща жизнена артерия между десетки малки родопски селца. „Макар и скромна и малко срамежлива, Сабие в крайна сметка се съгласи да ми позволи да снимам ежедневието й. Следвайки я, осъзнах колко важно е това малко влакче за местните жители“, пише Хилтън.

Развитие

По-нататък в материала си Хилтън отделя внимание на историята на теснолинейката – нейния възход по царско време и през социализма, както и на упадъка, който я застига след промените през 1989 г. Авторката описва обезлюдяването в Родопския регион, което води държавните железници дотам да спрат да инвестират в жп линията и в един момент дори да подложат на дискусия възможността за закриването й.

Създател

Това обаче не се случва основно благодарение на човек на име Кристиан Ваклинов – днес 26-годишен, който взема присърце съдбата на тясното влакче и започва обществена кампания за спасяването му. Създателят на Сдружението “Родопската теснолинейка“, родом от Пазарджик, включва държавни и неправителствени организации и в крайна сметка от железниците не само се отказват да закрият линията, а дори активизират инвестициите по нея. Днес теснолинейната линия по маршрута Септември-Добринище е включена в списъка с най-интересните железопътни линии в Европа, публикуван в Пътеводителя за Европейските железопътни разписания, издаден от германските железници (DB). Средната скорост, развивана от теснолинейната композиция по маршрута, е 40 км/ч.