0

М инистър-председателят Кирил Петков съобщи след правителственото заседание, че ще взимаме нов дълг от над 7 милиарда лева. Той обясни, че се рефинансира друг дълг от 3 милиарда, така че заема ще бъде 4 милиарда. Дефицитът от 4,1% от БВП, е само функция на инвестиционната програма, която ще е много по-голяма - 5,8% от БВП. Ако тази инвестиционна програма не се реализира, бюджетът е на излишък. Имаме нов дълг, който е 4 млрд. и този дълг финансира дефицит, който отива за допълнителни инвестиции" подчерта Петков.

Относно помощта за общини за високите сметки за ток Петков заяви, че ще има работна група, която първо да установи дали има злоупотреби с харченето на обществени поръчки. "Да сме сигурни, че общините, които имат тези проблеми, имат и най-прозрачния начин за харчене на техните бюджети. Защото от една страна виждаме, че има такива, които от една страна казват, че нямат средства за училища, осветление или детски градини, но в същото време виждаме непрозрачно харчене на обществени пари".  Затова ключово условие ще е именно финансовата изрядност на местната власт, като нея ще инспектира Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). 

Във връзка с “Булгаргаз” Кирил Петков е убеден в решението за смяната на борда, тъй като смята, че те са основни виновници за високата цена на газа. "Ако те си вършеха работата, нямаше да има увеличение с 30% на газа”, заяви Петков. Министъра на вътрешните работи пък заяви, че се води разследване относно цените на газа. Комптентните държавни власти не могат да стоят безучаствно. "Булгаргаз" са реализирали драстични печалби.