0

Н яма консенсус в коалицията за връщане на хартиените бюлетини. Това е инициатива на БСП, която ние не подкрепяме, заяви пред журналисти заместник-председателят на Народното събрание Ива Митева от ИТН.

БСП внесе в деловодството на парламента промени в Изборния кодекс за връщане на хартиените бюлетини. Текстът предвижда избирателят да решава дали ще гласува с хартиена бюлетина или на машина. "Имахме среща с коалиционните партньори, на която "Има такъв народ", "Демократична България" и "Продължаваме Промяната" категорично заявихме, че няма да подкрепим подобен законопроект, ако бъде внесен", каза Митева. "Виждам, че вчера този законопроект е внесен, явно иска някой "ръчички" да пипат в бюлетините и да определят изборния резултат", коментира тя.

Председателят на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси Милен Матеев ("Продължаваме Промяната") коментира, че определено е бил изненадан от инициативата на БСП. "Аз не мисля, че такава промяна е необходима, защото много години се борихме точно това - да постигнем едно електронно гласуване", каза той. Според Матеев ще е връщане назад, ако се върнат хартиените бюлетини.