0

23-годишна бременна бежанка от Украйна е била приета по спешност в казанлъшката МБАЛ  „Д-р Христо Стамболски“ заради започнало раждане, бебето е проплакало под грижите на екипа на д-р Ивана Нихтянова към 20,30 часа на 8 март, съобщи управителят на здравното заведение в Града на розите д-р Кети Маналова.

Раждането е преминало в нормални условия, бебокът, който майката е записала с името Марк, е добре. Това е първо раждане за майката, която пътувала с родителите си в автобус, преминаващ транзит през страната за Турция, уточниха запознати. Раждането е започнало при преминаване на прохода Хаинбоаз, около град Гурково е дошла извикана по спешност линейка от ЦСМП – Казанлък, която е превозила жената и майка й до родилното отделение.

Семейството е тръгнало от покрайнините на Киев преди два дни. Това е първо раждане на бежанка от войната в Украйна в казанлъшката болница, уточни д-р Маналова.

Междувременно стана ясно, че  две момчета на по 6 и 13 години и  момиче на 17 са били настанени на квартира в старозагорското село Дълбоки. Заедно с тях е майка им и нейния баща на 70 години. Семейството е пристигнало от населено място в района на украинския град Харков.

Пътували са с автомобил около 6-7 дни, докато пристигнат в България. Идват от населено място край Харков. По думите на кмета Бальо Динев всички бежанци били здрави, осигурено било всичко необходимо за нуждите им, започнала е процeдура за официализиране на пребиваването им у нас.