0

Н овият шеф на парламента е луд по две неща – съпругата му Силвия и футбола. Никола Минчев мрази дългите фейсбук постове и казва, че те не са неговият стил. Целият му профил в социалната мрежа е пълен със снимки от сватбата му, която е била през 2015 г., показа проверка на „Телеграф“.

Веднага след като беше гласувана кандидатурата му, той даде първия си брифинг, на който сподели, че няма опит в ръководенето на голям екип, както и че не помни кога точно му е предложен постът. Призна обаче, че разговорът му е бил лично с Кирил Петков.

Митев беше избран за депутат от Перник, където водеше листата на ПП. Още при представянето си сподели, че е роден през 1987 г. в София, завършил е Немската гимназия, след което придобива магистърска степен по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Кариерата му започва в най-голямата адвокатска кантора в България “Джингов, Гугински, Кючюков и Величков”. На 15 септември той напуска кантората, отбелязва той в профила си във Фейсбук. Най-голямата му страст е процесуалното представителство, като е защитавал правата на клиенти пред Арбитражния съд на Международната търговска камара. Участвал е в конференции и е водил лекция пред Energy Law Group (европейска мрежа от адвокати в областта на енергийното право). Опитът му включва и банкова регулация и капиталови пазари, както и обществени поръчки. Говори английски и немски език. „Целия си живот досега съм изкарал в България. За мен е чест да споделям общи принципи с хора като Кирил Петков и Асен Василев и да бъда част от този екип”, споделя Минчев във визитката си. Признава с усмивка, че е футболен фен и още помни времето, когато „Миньор“ и „Металург“ бяха заедно в „А“ група. В социалните мрежи разпространява и кратко обръщение към перничани: „Ще бъда кратък, защото дългите Facebook постове не са моят стил. Захващам се с това начинание с желание да свършим добра работа, която да е от полза за всички. Ако в някой момент ви се стори, че съм го забравил, напомнете ми го! Телефонът ми е винаги отворен - и за въпроси, и за коментари от всякакъв характер - защо "Продължаваме промяната", защо сега и т.н. Изброяването е примерно, сигурен съм, че имате и доста сложни. Насреща съм“, пише Минчев преди изборите.

С любимата си Силвия Никола сключва брак през 2015 г. Профилът на младата жена разкрива, че дейно подкрепя съдебната реформа, споделя и критични статии срещу хора от властта, интересува се и от съдебната реформа. През 2016 г. е сложила на стената си статия от сайта shash.bg със заглавие „На един статус от добрия вкус“, в която се критикува с чувство за хумор тъкмо избраният тогава президент Румен Радев и съпругата му Десислава. Материалът завършва, че не бива да се търси „вода“ в ламе и блясъци, визирайки тоалета на първата дама, както и тубуленцията в мъжа й. Само два часа след като Минчев беше избран за шеф на НС, Силвия заключи профила си.

На първия си брифинг Минчев сподели, че няма да допусне НС да е място за нападки и скандали. "Ръководил съм екип от хора, доколкото ми се е налагало в адвокатската ми практика. Екип от 240 души не съм, но за всичко си има пръв път", обясни той. На въпрос как избирането му за председател ще се отрази на личния му живот, той посочи, че тепърва ще трябва да свикне с новия статут. "Охраната е голяма разлика, но се надявам, че няма да повлияе на личния живот", сподели Минчев. Той заяви и че не е работил в кантора, консултирала ББР и ДКК. Новият шеф на НС допълни, че не се чувства пръв сред равни или по-важен от заместниците си, тъй като всички имали еднакви права и задължения.