0

Д есет големи битки се очертават в областните градове на вота за НС.

По традиция най-оспорвана се оказва тази в 25-и МИР в столицата. Там сили ще премерят четири партийни лидери – Бойко Борисов на ГЕРБ, Корнелия Нинова на БСП, Костадин Костадинов на „Възраждане“ и Слави Трифонов на ИТН. Картината се усложнява от факта, че другите формации също залагат на знакови лица. ПП-ДБ поставиха за водач там Христо Петров-Ицо Хазарта. Начело на листата на ДПС е Станислав Анастасов. Социалната нотка в кампанията ще дава Ваня Григорова, която в момента е общински съветник в София от БСП, но за НС ще се бори от „Справедлива България“.

Сили

В 23-ти МИР в София ГЕРБ-СДС заложи на общинаря Георги Георгиев, а срещу него ПП-ДБ изпрати един лидерите си – Кирил Петков. БСП, „Възраждане“ и ИТН изпращат настоящи депутати – Христо Проданов, Цончо Ганев и Павела Митова. ДПС обновиха листата в столицата и поставиха там Тимур Халилов. На сцената обаче се завръща Mая Манолова, която ще се опита да прекрачи парламента от „Справедлива България“. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще се борят за доверието на избирателите в 24-ти МИР с двама юристи – Рая Назарян и съпредседателя на ДБ Христо Иванов. БСП изпраща там Георги Свиленски, „Възраждане“ - Петър Петров, а ИТН Ивайло Вълчев.

Бившата шефка на НС Цвета Караянчева от ГЕРБ пое листата на партията в Пловдив-област, но там ще премери сили с бившия икономически министър Богдан Богданов от ПП-ДБ. С най-голям опит във воденето на избори сред кандидатите е Рамадан Аталай от ДПС. Станислав Балабанов е човекът, който ще се бори за ИТН в областта, а Ангел Георгиев ще търси подкрепа от името на „Възраждане“. Битката на титаните се очертава и в Пловдив-град. Там един срещу друг ще бъдат лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на ПП Асен Василев. БСП отново избра начело на листата да е Иван Петков-Бебето, а ДПС оставиха за водач Танер Али. Ваня Григорова ще се опита да осуети високите резултати на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в Пловдив.

Битки

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще мерят сили във Варна с двамата съименници - Даниел Митов и Даниел Лорер. Там е и лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. БСП и ИТН предпочетоха остриетата си Борислав Гуцанов и Тошко Йорданов. ДПС също залага на дългогодишен кадър - Фелиз Хюсменова. В Бургас ГЕРБ-СДС изпрати Жечо Станков, а ПП-ДБ този път излъчи бившия премиер Николай Денков. Бивш парламентарен шеф, бивш министър и двама настоящи партийни лидери ще спорят за гласа на избирателя в Благоевград. Росен Желязков води листата на ГЕРБ-СДС, Андрей Цеков тази на ПП-ДБ, Делян Пеевски ще води редиците на ДПС, а Корнелия Нинова на БСП. Лидерът на ДПС ще води битката и в Кърджали. Опоненти ще са му Цвета Караянчева от ГЕРБ и Радослав Милев от ПП-ДБ. Интересен се очертава и двубоят между Делян Добрев от ГЕРБ-СДС и Асен Василев от ПП-ДБ в Хасково.

Лидерство

В вторник ГЕРБ-СДС регистрира листите си в трите столични района, както и тази за ЕП. Росен Желязков, който е начело и на евролистата на ГЕРБ, поясни, че целта е да са първа сила. Относно вота за НС той заяви, че на България е нужно стабилно управление, с ясно лидерство и намекна как виждат формулата на властта след вота. Според него друго управление освен коалиционно трудно би могло да има. Когато дойде време за разговорите обаче, ще се търси електоралната тежест. Ще държат и на ясна коалиционна култура от партньорите. ПП-ДБ тръгват с амбиции за максимално широко представителство в следващия ЕП, увери Никола Минчев, който води листата на формацията за евровота. Според него при кампании 2 в 1 националните теми ще надделяват над европейските.

ИЗБОРИТЕ ЧУКАТ НА ВРАТАТА: Изтеглиха номерата на партиите в бюлетините! (ВИДЕО)

Две партии се отказаха от изборите

Две партии се отказаха от участие на изборите и са подали заявление за заличаване на регистрацията им - „Правото“ и „Републиканци за България“. Говорителят на ЦИК Росица Матева увери, че подготовката върви в срок и за гласа на избирателите ще се борят 20 партии и 11 коалиции. Има един независим кандидат за ЕП и към момента един независим за НС от Стара Загора. Жребият за номерата в бюлетините ще се тегли днес следобед. Партиите, които не получават субсидии, ще вземат един медиен пакет за двата вида вот. Над 19 000 са заявленията от нашенците в чужбина за вота за НС, а малко над 4000 за ЕП.