0

П оне 1000 дами ще нарамят пушките в неделя и ще излязат на лов за дива свиня. Това каза пред „Телеграф“ Соня Андонова, основател на дамски ловен клуб „Аврора“.

Самата тя ще открие сезона на груповия лов на дива свиня като ръководител на лова в дружина „Габра“ към Ловно-рибарско дружество „Елин Пелин“ и по традиция ще направи инструктаж на авджиите.

Соня Андонова е от дамите, които предпочитат лов на едър дивеч.

 Соня Андонова е от дамите, които предпочитат лов на едър дивеч.
Facebook

„Очаквам всички бележки да бъдат пълни, към една бележка може да има до 20 души. Ние имаме две бележки, значи ще се съберем около 40 човека“, каза Андонова. При 2640 ловни дружини в България по груби сметки на лов за глигани днес се очаква да излязат към 5000-6000 авджии.

Жените ловци в България са около 3000. Повечето ловуват с мъжете си в дружините и предпочитат да ходят за дребен дивеч. „Ловът на едър дивеч е по-суров и с повече адреналин.

Може да гърми, да вали и да мръзнеш, но не може да се скриеш на сухо“, посочи Андонова.

Инструктаж

Преди всеки излет се провежда задължителен инструктаж. Едно от задължителните условия е ловците да имат светлоотразително облекло. „Не ни интересува дали дивечът ще ни види пръв, важното е колегите да ни виждат“, казва Андонова. Ако млад кандидат-авджия не знае, че облеклото трябва да има светлоотразителни моменти, то той ще бъде скъсан още на изпита. Така се случило с младеж, който на въпроса какво трябва да е облеклото на ловеца, отговорил „топло“.

Друг важен момент е, че кучетата трябва много добре да се познават, за да не стане грешка. Още на сборния момент се гледа каква порода са, за да не се случи така, че някой да застреля гончето на колега, мислейки го за чакал. „Много важно е също така младите ловци да слушат разказите на по-опитните си колеги, да се вслушват в съветите им. Дисциплината трябва да е желязна. Не се стреля по всичко, което мърда в храсталака, а само по видима цел“, продължава със съветите Андонова. Оръжието трябва да се носи с цевите нагоре, по време на излет употребата на алкохол и наркотични вещества е строго забранена. „Това да си купиш джип, пушка и облекло, не те прави ловец. Такъв ще станеш, като четеш за животните и ги познаваш“, казва още дамата.

Популация

Големият въпрос този сезон е дали се е  възстановила популацията на дива свиня, която беше жестоко ударена от чумата. Но много места глиганите просто изчезнаха и авджиите се връщаха с празни ръце. Този сезон обаче дружинките са обнадеждени, защото камерите в гората често вече засичат цели стада диви прасета.

Взимат проби за АЧС и трихинелоза

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) напомня, че е задължително предаването на проби за изследване за заболяванията Африканска чума по свинете (АЧС) и трихинелоза. Вирусът на АЧС не засяга здравето на хората, но изследването е необходимо с цел проследяване за възникнали нови огнища на болестта, както и за целите на анализа и набелязване на мерки за борба с нея. Агенцията напомня, че изследването за трихинелоза е от изключителна важност за свеждане до минимум на риска от заразяване на хората при консумация на месо, добито от отстреляни диви свине. Изследването се извършва в акредитирани лаборатории, включително и в лабораториите на БАБХ.