0

Д нес, 22 септември се навършват 101 години от смъртта на Патриарха на българската литература Иван Вазов. 

Успял да види всенародната любов и признателност, през 1921 г. умира от разрив на сърцето в дома си в София. Действителен член на Българското книжовно дружество (днес Българска академия на науките) от 1881 г., почетен член на БАН от 1921 г.

След смъртта му министър-председателят Александър Стамболийски прокарва специален закон за създаване на музей на Иван Вазов, с който къщата в София, авторските права и цялото движимо имущество на писателя са национализирани без компенсация. Вещите, намиращи се в трети лица, трябва да бъдат предадени незабавно, като нарушителите са заплашени с отговорност по закона за разбойничеството.

И днес на тази дата Националният литературен музей по традиция организира поклонение в негова памет, което ще се проведе днес от 11:00 ч. на гроба на поета, намиращ се в градинката зад църквата "Св. София“, съобщиха от Музея.

На панихидата ще присъстват служители на Националния литературен музей, родственици на Иван Вазов, представители на държавни, научни и културни институции в страната, изявени съвременни писатели. Рецитал по Вазови стихотворения ще изпълни актьорът Мариан Маринов. На същата дата в къща музей "Иван Вазов" – София ще бъде подредена временна изложба с експонати, свързани със смъртта му през 1921 г.