0

12 наши пилоти се обучават в момента в САЩ да летят на изтребител F-16 Block 70. 

„Програмата за подготовка на летателния състав при преминаване на курса за първоначално усвояване и бойно използване на изтребителя за България, насочена първоначално върху използването му по въздушни цели, е актуализирана. Целта е българските пилоти да бъдат сертифицирани за изпълнение и на задачи „въздух – повърхност“, заявиха от Министерството на отбраната пред „Телеграф“.

Част от пилотите ни, които се обучават в САЩ

 Част от пилотите ни, които се обучават в САЩ
Посолство на САЩ/Фейсбук

Оттам допълниха, че на летище Граф Игнатиево започва изграждането на тренажорен комплекс за F-16 Block 70. В него ще има кабина, абсолютно идентична с тази на изтребителя, обградена с 360-градусов купол. 

Тренировки 

Обучението на пилотите ни се състои от различни етапи. Започва с подготовка по английски език, включва отделни модули на самолети Т-6 и Т-38, след което се преминава на F-16. Съгласно обновената програма всички пилоти ще бъдат сертифицирани за изпълнение на задачи “въздух-повърхност”, допълниха от МО.

Освен пилотите ще бъдат обучени и 84 човека от инженерно-техническия състав, който ще експлоатира F-16 Block 70. 60 души ще минат курсове, провеждани от производителя на самолета (LM Aero), 4 ще бъдат включени в курсове от производителя на двигателя (General Electric) и 20 - в курсове, провеждани от ВВС на САЩ.

От инженерно-техническия състав в момента във ВВС на САЩ се обучават десет души, а на четирима обучението е завършено. Предвижда се обучението от Lockheed Martin Aero да започне в България в края на юли тази година. Основната група следва да замине за практическо обучение в Грийнвил, САЩ, в края на септември.  

Площадка 

България ще получи супероборудването за тренажора в Граф Игнатиево по силата на договора, който сключихме с правителството на САЩ през 2019 г. 

Започва изграждането на Тренажорния комплекс за F-16 у нас

В сградата ще бъде разположен основният тренажор за F-16, който представлява пълномащабна пилотска кабина на самолета. Интересно ще е, че куполът е 360 градуса и авиаторът ще „вижда“ абсолютно всичко, което го заобикаля.

На съоръжението ще тренират всички български пилоти, които ще летят на самолет F-16 Block 70.

Комплексът трябва да бъде построен до края на септември догодина.