0

Н а 15 000 души се пада по една градска чешма. Това сочат сметките за столичани, показа справка на „Телеграф“.

В цяла София има 84 чешми, които се поддържат от Дирекция „Зелена система“ и ОП „Паркове и градски градини“. Те са разположени в най-големите паркове в столицата и пред някои метростанции. Зачислени има и към районните администрации. От данните, предоставени на вестника, става ясно и че предстои да бъде реставрирана чешмата в градина „Буката“. В район „Триадица“ са инвестирали 8 423 лв. за поддръжка и вода на всички съоръжения. Район „Надежда“ пък се грижи за 4 чешми, като предстои възстановяване и на тази в едноименния парк. В „Слатина“ пък ще бъде ремонтирано съоръжение в площадка на „Ситняково“, а в „Средец“ има изградена нова чешма на „Цар Иван Асен II” и „Леонардо да Винчи“.

Проблем

Според столична община основният проблем при опазването на тези съоръжения е, че често са обект на вандализъм. Така понякога се налага само за един сезон някои чешми да се поправят няколко пъти заради счупени бутони, ръкохватки или чучури. Има дори случаи, в които хора перат дрехите си или кучета да се къпят в тях.

Във Варна пък има едва 33 чешми за обществено ползване, като 3 от тях са с лековита вода. Иначе в района около града съоръженията са около 100.

Лековита вода тече от чешмите в „Шишковата градинка“, под „Аквариума“ и до общинския плувен комплекс „Приморски“. „През студените месеци на годината градските чешми се зазимяват и се пускат в експлоатация през април“, уточниха от общината. От там водят регистър, в който всяко едно съоръжение се вписва и подлежи на мониторинг.

Затопляне

Традиционно със затоплянето на времето стартира и подготовката им за експлоатация, която включва ремонт на водомери, подмяна на кранове и уплътнения. След това задължително от РЗИ вземат проби за химически анализ и сертифициране годността на водата за пиене. Ако не са в нормите, се поставят предупредителни табели.

Карта

Още преди няколко години над 20 чешми, разположени на територията на град Банско, са регистрирани в националната карта. Така всеки може да открие най-удобната за него през телефона или таблета си. Това значително помага на гостите на града, които избират течащата чиста питейна вода пред бутилираната. Изграждането на чешми е традиция за банскалии. Те се грижат за тях, като всяка година се изгражда поне по една нова. Към момента са около 25 само в градската част. Непрекъснато се обновяват и вече изградените чешми, а районите около тях се почистват.

В последните две години се възстановиха част от чешмите и в парковете на Благоевград, които не функционираха. Най-много труд се хвърли за обществената чешма в Градската градина, където е извършено основно почистване на шахтата, подменени са тръби и външни елементи.

Безобразия

Вандали редовно разбиват чешмички в Русе. В Градската градина посред нощ поне няколко пъти младежи са трошили съоръженията, макар и да знаят, че в централната част има видеонаблюдение и не е трудно да бъдат установени. Заради безобразията се наложи да се промени конструкцията и да се премахнат някои лесни за чупене елементи. Видеозаписите показват, че във всички случаи на вандализъм извършителите са младежи.

Преди две-три години хулигани „обезглавиха“ статуята на Пастирката – скулптурна композиция, представляваща млада жена с конче и теленце, поставена на емблематична чешма в Парка на младежта в Русе. Липсващата част бе възстановена, но в този случай извършителите не бяха открити и всички разходи бяха за сметка на местната хазна.

Симитли с постамент на щъркели

Еднометров постамент на два щъркела, които са символ на живота и пролетта, украсиха преди 4 години емблематична чешма в град Симитли. Няколко години бяха необходими, за да се превърне идеята в реалност и птиците да „кацнат” върху един от символите на града. Преди това се хвърлиха много усилия да се възстанови чешмата в градинката в центъра на населеното място. Първоначално се направи нова чешма на мястото на старата, но без щъркелите.

Община Симитли организира акция по издирване на щъркелите от старата чешмичка. Месинговите щъркелови фигури от снимката бяха „разчетени” от художника Николай Кашев, който изработи макет на птиците. И така те „кацнаха” на мястото си - на върха на чешмичката.

По темата работиха Владимир Христовски, Владимир Симеонов, Добромир Радушев, Жанета Йорданова