0

Ф инал на общественото обсъждане за 15 позволени отсъствия на учениците по семейни причини. До 5 март родители и учители могат да изразят мнението си в сайта на Министерския съвет. Очаква се реформата да бъде приета, но директори предупреждават, че липсва механизъм и, ако някой реши, може да отсъства три седмици накуп.

И сега учениците могат да отсъстват по семейни причини, но до 3 дни за учебната година със заявление до класния ръководител и до 7 дни с одобрението на директора на училището. С промяната учениците ще разполагат с общо 15 дни на учебна година.

„Това ще е едно голямо улеснение за учители, родители, дори за личните лекари. В крайна сметка, за по-леки боледувания няма да е нужно всеки път родителите да си отделят повече от половината ден, за да вземат една бележка от личния лекар на детето”, смята Ралица Занкова, която е родител на ученичка. Дъщеря ѝ е от децата, които по-често боледуват. Тя е в 3 клас на столичното 119-о училище. Класната ѝ Вяра Петрова отделя минимум един работен ден на месец, за да извини отсъствията.

Промяната ще облекчи административно и директорите, но част от тях се опасяват от злоупотреби. „Това са 3 учебни седмици. Като се добавят ваканции, национални празници, отсъствие поради избори - отиваме към 4-5 седмици, в които децата могат да не са в училище. При 32 седмици в начален етап това е изключително висок и рисков процент”, твърди зам.-директорът на 119 СУ в София Симеон Ангелов.

Образователният министър проф. Галин Цоков се ангажира да бъдат въведени правила, за да не отсъстват децата безпричинно толкова дълго време. Очаква се промяната да бъде въведена след общественото обсъждане.