0

Б ългария отдаде почит към делото и личността на Левски по време на отбелязването на 150-та годишнина от гибелта му. На церемонията в София присъстваха президентът Румен Радев, официални лица и граждани. В церемонията се включиха вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът на София Йорданка Фандъкова.

БТА

"Точно век и половина ни делят от деня, в който Апостола на свободата бе обесен. За тези 150 години България преживя много – възход, терор, триумфи и крушения, но почитта на българите към Левски остана свята. А словата му надживяха епохите.

БТА

Чистата и свята република е далеч, но братството нерядко се проявява. Когато българите протегнахме ръка на пострадалите в Турция и Сирия, ние бяхме достойни за думите на Апостола.

Хиляди българи с честен труд и достойно поведение обръщат времето, според великите думи на Левски.

Само с разум и солидарност можем да преведем страната ни през пожара на войната и кризите. Да я спасим от онези, които търгуват с интересите и достойнството на страната ни.

Както пише Левски, всичко зависи от нашите задружни сили. Против тях не може да противостои и най-силната стихия", това заяви президентът Румен Радев.

България се поклони пред Левски на годишнината от гибелта му
Левски Левски Левски
5

Възпоменателни прояви бяха организирани в цялата страна. В родния град на Апостола - Карлово, също се проведе възпоменателна церемония. Проявите в негова чест продължиха с митинг-поклонение пред паметника му.  Христина Богданова е правнучка на сестрата на Левски - Яна. Според нея, за да разберем Дякона, трябва да се докоснем до човека Васил и да знаем повече за житейския му път. "В такива моменти се чувствам изключително вдъхновена и горда, че съм българка, горда, че съм от този род и вярвам, че има смисъл и вярвам, че има и надежда", каза тя.