0

О коло 168 000 нашенци ще си слеят празниците, съобщи за „Телеграф“ директорът на центъра за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Той уточни, че от общо 560 000 пътувания 30 на сто ще бъдат по-дълги и ще продължат и в делничните дни преди Нова година. Сливането на почивните дни ще им осигури 10 дни купон.

Курорти

По думите на Драганов повечето нашенци, които ще съберат празничните дни в една дълга почивка, са избрали родните курорти за отдих. Резервациите са за хотели в планинските ни курорти Банско, Разлог, Пампорово, Боровец, както и за спа дестинациите Хисаря, Велинград, Девин, Сандански. На мода е и посрещането на Коледа и Нова година в хижи и малки къщи за гости, като туристите имат възможност да запазват и цели вили за новогодишното парти. 

Наплив

Напливът на туристи е голям, като браншът в момента е на нива, както отпреди Covid пандемията. Румен Драганов коментира, че тя не се е отразила толкова силно върху пътуванията около Коледа, тъй като става дума за туризъм вътре в страната и събирания основно със семейството. Според експерта пандемията е повлияла негативно върху външния туризъм, който вече се възстановява, особено след като са били отново възстановени чартърните полети. Около 50% е ръстът на пътуванията в чужбина за тази година спрямо миналата 2021 г., уточни Румен Драганов. И допълни, че само за Нова година и Коледа в чужбина ще празнуват 60 000 души, от които 6000 са резервирали дестинации. Сред предпочитаните са Карибите, Дубай, както и европейските Париж и Виена.

Предложения

Цените на почивките около празниците са различни според това какво точно е включено в офертите - дали има новогодишен куверт или не, уточни още Румен Драганов. За да привлекат повече клиенти за празниците, някои хотели правят и реверанс към туристите, като предлагат допълнителни отстъпки за деца и пенсионери, както и промоции на някои спа процедури. 

Две хилядарки за Ч.Н.Г. на остров

Около 2000 лв. плащат родни тузари за новогодишен купон на остров Занзибар, показа проучване на „Телеграф“. В цената влизат и самолетните билети. Повечето хотели вече са заети, но ако все пак намерите място, може да резервирате с отстъпка за записване в последната минута, коментираха туроператори. Трансферът от летището до хотела е включен в цената. Пакетът е за 8 нощувки. Повечето хотели в Занзибар имат по няколко ресторанта, които предлагат азиатска и италианска кухня. С 600 лв. отгоре ще ви излезе, ако искате да се топнете в Индийския океан през март. Тогава почивките на Занзибар тръгват от 2600 лв. С 500 лв. надолу излиза посрещането на 2023 година на португалския остров Мадейра. Той също е сред популярните дестинации, любими на българите за празнуване на Нова година, коментираха туроператори. 

Взимат 10 бона за 30 души на Витоша

По 10 бона за Нова година взима хотелски комплекс на Витоша. Цената е толкова висока, защото е за 30 човека, разказаха туроператори. В нея са включени три нощувки със закуски и вечери, едната от които празнична, за всеки един от 30-те гости. Ако сте 15 човека, общата сума, която ще трябва да платите, е 5100 лв. С 300 лв. се вдига цената, ако искате към резервацията ви да се начисли и обяд. В Хисаря най-евтините пакети от по няколко дни с празнична вечеря и закуска започват от 250 лв. Ако искате всички 10 почивни дни да изкарате в някой от планинските ни курорти, ще похарчите най-малко 3000 лв., показа справка на „Телеграф“. Общо 9 нощувки с включени закуски в луксозен хотел в Банско излизат 3024 лв. за двама възрастни за дните от днес до последния почивен ден - 2 януари. Офертата включва само нощувки без храна. Подобни са цените във всички хотели в близост до ски пистата в топкурорта. Доста по-евтино ще ви излязат всички 9 нощувки в Пампорово. Пакетът струва 960 лв. за двама възрастни в двойна стая и важи за малък планински хотел с 2 звезди. За по-голям лукс може да резервирате цял апартамент в курорта, като цената на 10-дневен престой с 9 нощувки е около 2600 лв. В цената влизат закуска и вечеря, както и безплатно ползване на басейн с топла минерална вода, джакузи, парна баня и сауна.